Blog kita

Aku ada slogan baru untuk korang.

Blog kita identiti kita.

Apa tu? Sebenarnya antara sedar ke tak sedar blog kita ada readers. Tak kisahlah satu ke dua orang pun. Bila dia membaca, dia akan mengenali kita melalui penulisan.

Misalnya aku. Sahabat blogger yang melawat aku ada ungkit cerita lama. Masa diorang tak pernah jumpa aku. Diorang tak sangka yang aku muda lagi. Sebab tengok penulisan kat blog macam matang.

Aku tak salahkan diorang. Sebab apa yang kita tulis kat blog boleh melambangkan diri kita. Kalau kita tulis macam budak-budak mesti orang akan terkejut bila tahu umur sebenar.

Ada jugak blogger yang tegur aku. Dia kata bila kat blog penulisan formal. Tak ada bahasa sms. Bahasa pasar adalah sikit. Bila komen atau mesej bahasa sms. Sampai orang susah nak faham. Jawapan aku mudah je.

Blog ni medium penyampaian ilmu atau suara hati. Bila guna bahasa yang tak standard rasa bersalah pulak. Sebab kita pun tak tahu pembaca kita dari mana dan pemikiran macam mana. Jadi nak senangkan hati semua aku memilih memperkasakan bahasa kita. Sekian.

Ps: Dia kaya sekarang. Cepat suruh dia belanja.
Published with Blogger-droid v1.7.4

17 comments:

  1. cam aku..menulis sebijik cam umur a.samad said..hakikat umo 22..babyface lagi kate kan..haha

    ReplyDelete
  2. hahaha, betul-betul, mcm kiter, kiter tulis entri tak mcm org umur 26. Eh? =.='

    ReplyDelete
  3. ku prefer tls ikut hati ku..hehehe..time rasa nk formalkan..formal la.. :)

    ReplyDelete
  4. penulisan melambang cara kita cakap dengan orang lain macam mana..

    ReplyDelete
  5. salam iffah...biasalah kan ramai orang banyak ragamnya n x semuanya samakn...:0

    ReplyDelete
  6. ohooo... setuju3... penulisan kita menunjukkkan siapa kita.. eh..??

    nice entry.. =)

    ReplyDelete
  7. bahasa yg standard lgi ok sbb senang kta nk faham...

    ReplyDelete
  8. dan lgi satu,kalau org nk search pape, diorang akan taip formal :)

    bahasa bebudak susah nk faham...ala, yg cam taip manje2 tu, biasanya blog yg camtu terus close tab je hehehe

    ReplyDelete
  9. bahasa melambangkan bangsa...

    http://susiyantisoleman.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. shera pun suka taip full dari ade shortform.. tapi masih ade macam budak2 lagi.. >.<"

    ReplyDelete

Terima kasih membaca entri saya sampai hujung perkataan =)