Hah! Terperanjat tak? Hehe
Sekarang i da mula berjinak dengan main masak-masak. Well kecil2 main tanah, daun, ranting2. Kini i dah maju sikit oke. Untuk membe2 yang menggemari i. Janganla malas2 masak oke. I bukan apa, takut u all tak larat nak makan masakan I. Lepas tu puji i melambung-lambung. Penat i dilambung-lambung ni. Hah buka cerita lain pula. Sebenarnya i nak bagi satu resepi mudah. Bukan apa yang ni i taram je. Tetibe tetamu nak datang kan. So i ibu i decide untuk menyuruh i masak. OMG. Hai dugaan. I bukan apa, i jarang masak untuk orang luar. I malu. Kalau tak sedap, kena komdem mati-matian. Oke beralih ke resepi mak arini. Mak masak Mihun Putih aka Mihun goreng singapura. (actually mak tak suka sebut singapura, i suka Malaysia) hehe
"MIHUN GORENG HITAM PUTIH"
Bahan putih:
Mihun yang dah direndam air(air paip sudah)
Bawang besar sebiji
Bawang putih 3 ulas(mak I ada kata kalau masak mihun letak sekali kulit lagi berasa)
Minyak secukupnya
Fish cake
Bebola
Ayam yang dipotong suka hati(pastikan kecil2)
Lobak merah yang dipotong panjang-panjang
Sawi kalau nak
Kobis kalau nak
Cili padi yang dipotong serong(ikutlah banyak mana)
Serbuk lada hitam
Garam secukupnya
Kiub ayam kalau nak(lagi rasa ayamnya)
Bahan hitam:
Cili padi
Garam
Air asam limau Kisar semua. Letak kicap dan siap dihidang
Bawang putih sebiji
Kicap manis
Cara:
1. Tumis bawang la dulu dengan minyak k.
2. Lepas tu masukkan ayam, bebola, fish cake.
3. Tumis-tumis. Letak cili padi dengan banyaknya.
4. Pastu letak mihun dan gaulkan.
5. Pastu letak segala sayur, lada hitam, garam dan air sedikit untuk lembutkan mihun.
6. Kacau-kacau. Rasa kalau sedap boleh lah hiding.
7. Kalau tak tambahla kiub ayam yang dikacau dengan air panas. Tujuaannya untuk senang nak larut dengan mihun. SIAP. okeh korang fikirlah sendiri kenapa namanya hitam putih. dah ada jawapan
2 comments:
hoi....dr nk jd novelis da jd chef plk ye....
mne satu ni?????
i fleksible
i bkn nk jd novelis cm u pon
tak layak
i juz mnulis suke suki je
Post a Comment