CORETAN TERBARU NADH

BLOGGER HIJAU , MAI SINGGAH SAT NOO

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Santai Bersama BEN ASHAARI
klik sini tau
Yeah segmen. Rindu nak bersegmen. Gigit jari je bila kata segmen budak sekolah. Lama tinggalkan sekolah ni=P


SAYA SUKA BLOG kerana ini platform saya untuk berkarya dan berkenalan dengan orang.

35 comments:

Cikgu Fikri said...

wah....
cepat betul join segmen ni...
huuhhu :)

Eera Shera said...

salam perkenalan miss ran (mcm awek conan jek)hehe..singgah dr blog bro ben ni =)

Belog MTT said...

toinkkk toinkkk~ singgah sini pulak.. :)

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Singgah sini pulak :)

cik ungu said...

cik ungu singgah sini sambil bawak bunga banyak2(macam bunga yg seth beli)..hehe..


http://sitishafur.blogspot.com/2011/06/blogger-hijau-mai-singgah-sat-noo.html

diana amin said...

singgah cni dari blog abg ben..follow tgk slogan sy pulak..hihi

http://dianaaminn.blogspot.com/2011/06/blogger-hijau-mai-singgah-sat-noo.html

Salbiah Zakeri said...

singgah sini :)

aida4eva said...

same lah kita kanak2 ribena..sep sikit! hihi

http://aida4eva.blogspot.com

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

,singgah sini terjah blog kategori kanak2 ribena bak kata abg Ben... hehe ~ (^^,)

..gugu.. said...

lompat dr blog abg ben
heee~

Nenek Fasola said...

singgah dr blog abg ben ;)

jemput singgah blog nenek http://penglipurlarafasola.blogspot.com kalau nk follow pun buleh! hehe ;D

shopping2u said...

gegar dia! meh singgah sini lak

http://www.my-shopping2u.com/2011/06/disebalik-telapak-tangan-subhanallah.html

paksaan tu...! hehhe

adrian aizat said...

dari blog ben ashaari,
saya singgah dan terjah...hahhaha

saya telah follow kamu,
follow me back :0

http://adrianaizat.blogspot.com

syieda said...

syieda dtg cini lwt dr blog abg Seth!! hikhik ^_^ folo u


visit me http://shuhaida313.blogspot.com/2011/06/blogger-hijau-mai-singgah-sat-noo.html

Nur Syahida said...

dtg mlwt n foolow knk2 ribena abg ben..

http://syeedasaniey.blogspot.com

Muhammad Khairul Fahmi said...

salam perkenalan...

bestnya singgah sini =)

hepi blogging :)

Tehuzz said...

wah ini ran dlm conan ke ? hehe . salam singgah dr belog bro BEN .

jom singgah dan bace:
ekspresi bayi mase baru dilahirkan

jom like page ni:
Secret Propaganda

fRaMe+LenSeS said...

datang melawat jiran.. hehee

syarifahsidrus said...

singgah sini nak lepak dari segmen BA juga :) follow blog ni, jemput singgah my blog juga ye :

Fika Rozaidi said...

datang sini singgah dr blog abg ben beng boom :D

Lulu caldina said...

Hijau bukan sebarang hijau..ngee...

lulu datang up trafik...
weewuuu............

pha is said...

salam blogger hijau.. datang terjah dari blog BA. jom ushar :

isu yang semakin dilupakan..ifc

gambaran tepat : sebab dan akibat pembuangan bayi

iekasub said...

saya pon bakal cikgu! hee

dah follow! nice knowing you blogger hijau! :D

chegu abbas said...

singgah terjah gedegam-gedegam dri blog terpopular BEn..hehe... Keep it yeah.. ^^,

n follow u =)

jemput singgah yer
http://cheguabbas.blogspot.com/

mynayusof said...

singgah dan follow..:)

GreeN AppLE said...

Kalian semua pasti sudah paham tentang api, baik itu kegunaannya dalam hidup kita sehar-hari ataupun dari pelajaran yang kalian dapat. Tapi tahukah kalian, kenapa api itu bisa memiliki beberapa warna dan apakah perbedaan dari masing-masing warna api tersebut. Berikut ini beberapa penjelasan mengenai warna dan jenis api.


1. Api Merah




Api berwarna merah / kuning ini biasanya bersuhu dibawah 1000 derajat celcius. Api jenis ini termasuk api yang "kurang panas" dikarenakan jarang atau kurang sering digunakan di pabrik-pabrik industri baja / material. Kalau pada matahari, api ini berada pada bagian paling luarnya, yaitu bagian yang paling dingin.


2. Api Biru



Api berwarna biru merupakan api yang mungkin sering kita jumpai di dapur. Biasanya api ini sering kita lihat di kompor gas. Rata-rata suhu api yang berwarna biru kurang dari 2000 derajat celcius. Api ini berbahan bakar gas dan mengalami pembakaran sempurna. Jadi tingkatan api biru diatas merah.


3. Api Putih




Ini merupakan api paling panas yang ada di bumi. Warna putihnya itu dikarenakan suhunya melebihi 2000 derajat celcius. Api inilah yang berada di dalam inti matahari, dan muncul akibat reaksi fusi oleh matahari. Api ini paling banyak digunakan di pabrik-pabrik yang memproduksi material besi dan sejenisnya.


4. Api Hitam (Api Terpanas dari Neraka)

Tapi tahukah kalian bahwa api yang paling panas itu berwana Hitam, dan api hitam murni yang sesungguhnya ada di Neraka.

Ini bisa dibuktikan dari waktu Allah SWT yang memerintahkan malaikat mengambil api dari neraka buat kehidupan di bumi, Si Penjaga Neraka memberikan api dari neraka hanya seukuran semut, lalu didinginkan dahulu sampai 70 masa (sekitar 350 ribu tahun kalau di bumi), lalu perlahan api tersebut berubah warna dari HITAM > PUTIH > BIRU > MERAH

Api hitam itu bisa saja disimulasikan (disimulasikan ya, bukan dibuat aslinya). Kalau misalnya kita lihat nyala api lilin atau kompor bunsen dengan seksama, maka ada perbedaan spektrum warna di dalamnya.



Nah, kalian bisa lihat kan, kalau di bagian pangkal api ada bagian kecil yang warnanya nyaris transparan? Itulah yang disebut dengan api hitam. Karena definisi warna hitam pada spektrum warna cahaya adalah sebenarnya ketiadaan cahaya, jadi kelihatannya transparan.

Ini adalah bagian yang paling panas, sehingga kalau mau memanaskan reaksi kimia, tabung uji harus ditempatkan di bagian ini.



Nah gambar diatas ini adalah contoh untuk simulasi yang lebih jelas. Kalian bisa lihat kan, kalau apinya seolah menggantung di atas sumbu lilin? Nah, bagian transparan itulah yang disebut api hitam.



Simulasi Untuk Membuat Warna Api

Warna dari api juga bisa dibuat dengan pembakaran bahan kimia atau unsur golongan alkali / alkali tanah, contoh :

1. Red Strontium Chloride = api merah (pakai Stronsium)
2. Orange Calcium Chloride = api oranye (pakai Kalsium)
3. Yellow Sodium Chloride = api kuning (pakai Sodium)
4. Green Copper Sulfate = api hijau
5. Blue Copper Chloride = api biru
6. Violet 3 parts Potassium Sulfate 1 part Potassium Nitrate = api ungu
7. White Magnesium Sulfate = api putih (pake Magnesium

Dan terakhir kalau semua bahan itu dicampur akan menghasilkan api warna warni.

GreeN AppLE said...

singgah cnie dri blog abg ben kite =)

nice blog uuuu hehe ^^,

fllow u to =)

jemput singgh yer
http://hijau-daunan.blogspot.com/

Wahida said...

Datang melawat ke sini. Saya pun blogger hijau juga! :D

solomolo said...

terjah blogger hijau...
tetibe teringat lagu 'Hijau'...
selamat hari sabtu + happy blogging...
[^_^]

LUNA LANUN said...

hijaunya blogger ni walaupun background color blog warna pink... hik3!

Entri terbaru:
Ziona Chana - Lelaki Dengan 39 Isteri, 94 Anak dan 33 Cucu

Kalau rajin, joinlah Keychain Giveaway by Luna Lanun. Keychain pun quite ekslusif jugak.. :)

Ini Kisah Tia said...

nak cat hijau sikit sini ;)
kalau tak hijau cepat datang blog Tia ..
kita kasi hijau sama2 . ngee ~

Bila Ku Temu Bahagia

liyana said...

datang melawat kanak2 ribenna ^^,

cleverspider55 a.k.a alam1cinta said...

datang beri sokongan.SUKSES!

Khairul Anam said...

singgah... =)

apisv2 said...

mengunjungi blog korang.
dtg dari blog abg ben;D

apisv2.com[GO]

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers