CORETAN TERBARU NADH

Travel| Tips dan Tawau destinasi pelancongan yang jimat

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Baru-baru ini aku dan rakan blogger lain berjaya menawan bumi Tawau, Sabah. Dengan memilih Air Asia sebagai pilihan utama memang tidak sia-sia kerana aku sudah jatuh cinta sama itu Flight Attendant. Eh bukan-bukan,  jatuh cinta dengan Nasi Lemak Rendang yang memang sedap.
Sumber: google
Bayangkan tengah awan biru makan nasi lemak perisa asli yang panas lagi. Memang feeling habis. Bukan setakat feeling, makan habis licin. Gambar bukan setakat ilustrasi. Memang ada daun pandan sebagai hiasan. Berbaloi-baloi. Bahkan sampai sekarang aku rindukan rasa nasi lemak itu. T.T

Tips membeli tiket murah, kenalah rajin-rajinkan diri tengok website airasia. Lepas tu jangan lupa booking makanan siap-siap sebab banyak tak perlu menunggu dan makanan memang tersedia untuk kita. Macam kami, berebut nakkan Nasi Lemak. Terpaksalah kawan sebelah aku mengalah. Pilih menu lain iaitu mee goreng mamak yang sangat pedas bagi aku. Thanks Mk. Jasamu dikenang!

Tips yang kedua ialah google terlebih dahulu tempat menarik yang boleh dikunjungi di sekitar daerah Tawau. Macam kami, kami memilih mencari kenalan di Tawau. Alhamdulillah dia sendiri membawa kami ke sekitar Tawau. Kami takjub dengan keindahan alam di sana. Siapa kata Tawau tak ada apa-apa? Lautnya subhanallah amat cantik. Indah!

Yang pakai cap tu pemandu pelancong kami
Kat sini banyak pantai tapi tak ada pasir. Mana taknya memang tepi tebing air dah dalam. Bagi yang suka mengambil gambar, memang Tawau adalah tempat yang indah. Model yang tak lawa jadi lawa je bila tengok latar belakang yang sangat indah.

Tips ketiga, pilih perkhidmatan pengangkutan sebelum sampai ke destinasi. Kenderaan adalah perkara penting bila kita berjalan. Umpama patah kaki tak ada kenderaan. Jadi, bijaklah memilih kenderaan untuk disewa. Kadang salah faham boleh membuatkan kita jadi gaduh. Tapi itulah jadi masa kami di Tawau. Anggap itu pengajaran dan ingat semua orang ada tanggungjawab. Jangan main lepas tangan lepas tu buat muka tak bersalah. 

Naik bahagian belakang navara memang osem!
Tips keempat,
Masa membeli belah memang sangatlah digemari. Bukan setakat perempuan. Lelakipun sama. Nak-nak beli souvenier untuk dibawa pulang. Aku cadangkan korang membuat bandingan harga terlebih dahulu. Memang bila tengok rasa semua lawa. Semua nak beli. Tapi dalam banyak-banyak tentu ada kedai yang lebih murah harganya. Lagi satu belajar tawar menawar. Memang tak semua orang berbakat, tapi percayalah kepuasan membeli itu akan lebih terasa. Cayok!
Antara kedai cenderamata di Semporna
Apapun bila kita melabur duit, kita mesti mahukan yang terbaik. Bukan senang untuk mendapatkan wang. Hanya orang yang mengeluarkan keringat untuk sesuap nasi je tahu betapa pentingnya cara membelanjakan duit. Bila dah kerja baru faham, sukarnya. Jadi hargai wang anda sebaiknya. Jangan terlalu boros. Pesanan ini buat diriku juga ekeke =P
Kredit gambar kepada semua rakan yang terlibat.

5 comments:

Mawardi Yunus said...

daun toleh2 pandang pandang pom volley

Anonymous said...

aduih rindu dgn kampung halamanku tawau..tunggu kepulangan di hari raya

diana said...

rasa macam nak pi bercuti je nih..hehe..

Nong Andy said...

Iffah.. sikitnya gambar.. ko tak leh kalahkan jaitul yg ckp sikit gambar byk ekekekkeke...

Ah.. sungai yg korang pergi tu memang ohsem la ..

Alynn Mueez said...

beznya boleh pergi sabah...melancong ramai2 lagi seronok..
Iffah..nasi lemak siapa buat?hehe

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers