CORETAN TERBARU NADH

Berani berdepan dengan realiti

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Kita ni takut sebenarnya menghadapi realiti. Mungkin takut realiti tak seindah fantasi. Macam kehidupan novel yang pengakhirannya gembira semata. Kita takut. Kita lemah. Kita seolah pengecut. Macam-macam perkara negatif yang terlintas.

Jangan takut. Allah kan ada? Aku juga kadang macam-macam yang menerpa minda. Tapi bila otak kata ya hati pula ragu-ragu. Akhirnya aku biarkan je rasa ni berlegar. Tapi sampai bila? Ia takkan sudah kalau kita tak memilih untuk membuat keputusan.

Hadapi realiti. Walaupun buruk tapi kita kena berani, sebab kita bukan si penakut bak kata Yuna. Kita harus berani. Aku juga tengah memotivasikan diri untuk jadi berani. Lari bukan penyelesaian masalah yang baik. Aku cuma perlu kumpulkan keberanian menghadapi realiti yang mendebarkan. Korang pun kena berani!

17 comments:

Nong Andy said...

Realiti tak semudah fantasi cerpen dan novel. Semakin dewasa semakin terhimpit oleh realiti kehidupan...

tak apa.. kita maju je ke depan dan bertawakal PadaNya. doa padaNya insyallah langkah kita di permudahkan dan hati kita di perkuatkan :)

*terkadang aku tersepit dlm kehidupan realiti.. :(

Rosalia said...

btl masalah utk di hadapi bkn utk lari dr nye :)

fRaMe+LenSeS said...

Redah je. Hihi

Eza Boom Boom said...

Selagi tak cuba selagi tu kita tak tau. Hee, never try never know. Kadang-kadang apa yang kita worry to face some situations, itulah yang akan menggembirakan.

Positifkan minda, gagahkan hati :)

Bidadari Syurga said...

ya. takut tu semua org ada. tpi rasanya skang akak lbih takut kalau pergi tanpa penuhkn cinta DIA

Anonymous said...

Hati ADalah Medan PRperangan antara AKal n NAfsu ,PErsiapknlah AKaL DLm Mmstikn KEmenangn..

azzey said...

Allah sentiasa ada bersama kita... tak perlu takut apa2...:)

akoo pae said...

ok. jom jadi brani !! hehehe

Nazz@Purple said...

Utk berani kta perlukan masa..sedar tak sedar..kt telahpun berdepan dgn realiti tu..

saya cello191 said...

realiti memang perit..
tapi we have to face it..^^

budak penjara said...

kita sekang di atas pentas realiti..nk ke tak nak..kena tunjukkan sketsa kita yg betul dan harus berani..huhu

deno said...

deno cuba hadapi realiti awalaupun hakikatnya ia perit dan takut untuk untuk dihadapi

ahsfantasy24 said...

kalau selalu fikirkan risiko dan berasa
takut, percayalah bahawa kita takkan
ke mana-mana.. beranilah bersua hakikat (:

eeiyss said...

chaiyok2!

~SaL IjOu~ said...

rasa takut itu lumrah manusia..cuma perlu ditepis & kuatkan diri..InsyaAllah..pasti boleh hadapi~ =)

Cik Pulau said...

okey.. ai berani..^^

sergeant keroro said...

Sudah berdepan realiti

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers