CORETAN TERBARU NADH

Dari Dapur Seri Iman 6


Orait!!!!
Preeeeeettttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Opocot mak kau jatuh tergolek kena gol~~~DEMAM BOLA kot!
Hah I kembali lagi dan lupalah pulak. ASSALAMUALAIKUM to anybody or somebody~~~

I nak ajar masak sejenis makanan yang sesuai di makan masa petang pagi.  Malam? Tak sesuai. Tak takut gemuk ke kak? OPS! Terasa sentap dibahagian perut? Come on kita serupa---wah terkantoi sudah.
Dah tutp bab perut, lemak, buncit.  Kenyataan ini tak merujuk sesiapa oke.

Sekarang akak nak ajar menu senang.  Untuk amatur cam kita ni memang sangat sesuai.  Bukan apa, baru berjinak-jinak kat dapur. Lagi-lagi sedang memikirkan nak mendirikan rumah bertangga.  Kenalah memenuhi SYARAT mak mertua kan?

*Tetibe teringat kat my sis yang baru aje kahwin.  Dia ok. Tapi mertua tak berapa nak ok.  Dah nasib kan? Tapi takpe.  Pandai masak bolehlah pikat hati suami and mertua. Lagi-lagi omaknye. Almaklumlah maknye yang mengandungkan anaknye.*

Bismillah----Resepi Donut bantat gebu khas untuk anda

Bahan:::
250 gram Tepung gandum
3 gram Yis segera mauripan
85 gram Air
15 gram Tepung susu penuh krim (ps::aku tak ada bende ni so gantikan dengan tepung gandum je___sedap jugak kalau tak ada pun)
1 biji Telur gred c aka telur kecil je
40 gram Marjerin
Setengah sudu the aka kecil Garam
3.5 gram Serbuk penaik (ps::aku main letak je ikut suka, ikut kata pengetua baking powder ni membuatkan donut anda menjadi kurang ruang udara.  Apapun ikut andalah ye, I buat ok je.)

Caranya:::
Okeh lipat lengan baju sekarang!!!!Kita perang! Hehe
1. Sekarang ambil air, campurkan garam, gula dan kacau.
2. Barulah letak yis dan serbuk penaik dalam tepung. Gaul-gaul jap. dalam mangkuklah kacau. jap2 tengok mangkuk ni~~~
3. Masukkan larutan air tadi dan mula menguli.
4. Letak sebiji telur dan uli lagi. kalau tak cukup air tambah lagi.  ikut kesesuaian.
5. Akhir sekali, barula sapukan mentega or majerin kat luar doh dan uli-uli lagi.
6. Biarkan doh mengembang.  Sejam kot!
7. Lepas itu, bolehlah dicanai. Dan diterap guna acuan donat. Tengok gambar tu!!!hehe
8. Goreng api sederhana, pastu saljikannya dengan gula yang di blend…nyummi look delicious in fact~~~haha tak lawa tapi makan nak lagi oke!


Catatan:::Doh ini cukup untuk 18 ketol donat saiz kecil je (tengok pic)…sebenarnya resepi ini dari yis segera mauripan and diubahsuai ikut kesesuaian!



Post by,

Miss Ran 

1 comment:

aDisH.sHidA said...

awat kak mai klik2 kena donut nie...

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers