I TERUJA. T.E.R.U.J.A. oke!
Bukan apa, i memang lama dah tak berjinak-jinak buat kek sejak kejadian lampau menghantui diri.
Apa kejadian itu? No way. Nanti-nantilah i bagitau u all.
Now i nak ajar and ajak korang cuba resepi baru ni. Dijamin hasilnya mantop.
KENAPA?
Sebab i dah cubalah kak kiah. Takkan i nak bagi u all kena racun kot.
So Resepi kita hari ni ye kak Limah ialah BLUEBERRY CHEESE CAKE
Kalau korang gemarkan kek dari SECRETO RECIPE..korang berhentilah! buat sendiri pun sedap oke! (SWEAR)
Terus terkaku Cik Tehah dengan rumetnya kan? Korang kena cuba oke.
BAHAN:::
LAPISAN KEK ATAS
250GRAM CREAM CHEESE
3 BIJI TELUR
1/2 CAWAN GULA
ESEN VANILA 1 SUDU TEH
TOPPING~~~BLUEBERRY beberapa sudu. (Bergantung pada korang)
LAPISAN BAWAH
100 GRAM MENTEGA(nak kurangkan pun ok)
BISKUT MARIE(Tak tahu berapa keping. Bergantung pada ketebalan biskut lapisan bawah kek.)
CARA:::
1. SEDIAKAN LOYANG. LETAK KERTAS DI BAHAGAIN BAWAH SUPAYA KEK TAK MELEKAT.
2. BUNGKUS BAHAGIAN LUAR LOYANG DENGAN ALUMINIUM FOIL BAGI MENGELAKKAN AIR MASUK.
3. CAIRKAN MENTEGA MENGGUNAKAN KAEDAH DOUBLE BOILER(Tengok gambar di bawah)
4. MASUKKAN BISKUT YANG TELAH DIHANCURKAN MENGGUNAKAN PENGISAR. GAULKAN DAN MAMPATKANNYA DI DALAM LOYANG.
5. KEMUDIAN BAHARULAH BUAT LAPISAN ATAS IAITU KEKNYA.
6. CREAM CHEESE DAN GULA DI CAMPURKAN DAN DI PUTAR SAMPAI KEMBANG.
7. DAH PUTIH GEBU BARULAH LETAK TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI.
8. LETAK ESEN VANILA. PUTAR DAN TUANG KE DALAM LOYANG.
9. LETAKKAN BLUEBERRY DI ATAS. LETAK SEDIKIT SAHAJA UNTUK MEMASTIKAN KEK TIDAK BERTUKAR WARNA.
10. BAKAR DALAM OVEN SELAMA 55 MINIT MENGGUNAKAN TEKNIK WATERBATH DENGAN SUHU 145-155 C.
1 |
2 |
3 |
Hasil memang memuaskan hati. ADUNAN ni sikit jadi kek i jadi leper. But still sedap. NYUMMI...Still tak puas hati sebab tak tunjuk kek 1 slice. Jadi nilah dia. Tang ta da~~~~
PS: Double boiler:::Indirect cook. dapat kawal suhu masakan dengan baik.
waterbath:::Supaya air panas yang memasakkan kek keju itu dan elak kek dari hangus
Post by,
Miss Ran
No comments:
Post a Comment