CORETAN TERBARU NADH

Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Untuk kesekian kalinya aku join contest, bukan untuk menang tapi sebab aku orang yang pentingkan persahabatan yang baru terjalin, maka aku joinkan diri. Kalau nak join marilah, lagi ramai lagi bagus. Tak salah tolong kawan-kawan kan? Sesiapa yang berminat untuk join atau ingin tahu maklumat tentang contest ini boleh klik banner atau url di bawahnya.
http://www.mksyahir.com/2012/12/contest-ada-apa-dengan-blog-mksyahir.html
Okey mulakan misi dengan Bismillah, semoga yang dikritik atau dipuji terima dengan hati terbuka. Jangan tiba-tiba jauh hati dengan aku pulak kan? Aku puji melambung dulu boleh?

Pertama sekali, mestilah isi utama blog iaitu entri. Terus terang aku kata, memang masa mula baca blog dia memang jatuh cinta pada penulisan. Bukan semua orang punya bakat menulis yang mempunyai unsur jenaka, serius dalam masa yang sama. Itu kelebihan setiap entri MK Syahir. Selain itu, entrinya banyak menjurus kepada meminta dana atau sumbangan bantuan dan tak ramai blogger yang mahu buat sebab mementingkan trafik dan wang pendapatan sendiri je =)

Kedua, kekemasan blog. Blog berlatar belakangkan hitam membuatkan blog nampak kemas tapi tak kusam. Blog menarik untuk dibaca dengan tulisan yang sesuai serta pemilihan warna yang tak keterlaluan. Aku kira sesuai untuk mata rabun juga. =P

Beralih kepada kritikan, bukan untuk menjatuhkan dan mengaibkan. Tapi untuk perkongsian ilmu kita bersama. Yang pertama kelemahan yang aku dapat lihat ialah widget follower dan apesal yang terletak di atas entri yang agak mengganggu pandangan. Bila orang masuk blog, tujuan utamanya membaca entri tetapi apabila kedua widget itu kelihatan, orang akan mula mengeluh dan mencari-cari entri baru. Kalau aku, widget apesal boleh letak di bawah entry dan widget follower di sebelah kanan. Lagipun sekarang ramai beralih ke g+ dan kita kenalah seimbang dengan perubahan semasa kan?

Kesimpulannya, ada banyak yang bagus dari yang tak bagus, cuma jangan amalkan tagline "blog aku, aku punya sukalah" sebab yang membaca blog kita bukan kita seorang. Jadi fahami hati pembaca dan pikatlah mereka dengan cara yang mereka suka. 
"Hyper Contest - Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com" ini telah disponsor oleh blogger-blogger awesome broframestone.comhyebro.combabyaimacomel.blogspot.commizruha.comarjunapopkorn.blogspot.comzestpurple.blogspot.comfuh.mywww.yanty.mybelognanabyte.blogspot.comdenaihati.comkhaiartzfar.blogspot.comciktom.comphat.myqueachmad.com dan di adili oleh benashaari.com dan mksyahir.com

31 comments:

cintailmu89 said...

hurm, apa plak yang ada kat blog cintailmu89 sy tu, hihi...

paripariputih said...

aku harap ko menang contest ni akak pelangi eh.. agagaga ha ha ha^_^

Zul Aeriazz said...

fuyoo! mohon mk ambil kritikan tu..hiks

Nong Andy said...

aku nak vote ko boleh? er.. ke MKsyahir / Ben saja yg tentukan?

aku malas nak join.. nak bagi sokongan moral ajalah..

Yana Sakura said...

wah..ringkas dan padat..hehe..
mohon akak review belog yana pulak pas nie..ekeke =)

selamat bercontest..hiks :p

-meeSUPERGIRL- said...

good luck :)

hnahdy said...

alaa xpandai nak kritik2 ni. terjah blog dia kejap

kay_are said...

banyaknye sponsor!! actually, aku tak bape terjah lagi blog mk syahir ni tapi bape entri yang aku bace memang ade yang wat aku gelak r.. tapi setuju dengan ko pasal widget tu.. memang kadang2 mengganggu pembacaan entri.. ape pub gud luck! menang kongsi hadiah tau? <-- tak malu =P

Sunah Sakura said...

perghh...ramainya sponsor dia..

Hans said...

semoga berjaya :-)

نورعيم said...

kalau akak menang mohon belanja org lg tau. hihi.

MK Syahir said...

ok..wa baru perasan..tq sangat2 atas pujian dan kritkan tersebut..insyaAllah wa akan lakukan pengdesigan semula nanti :p

tq support blogger newbie macam wa nih..good luck ye :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

wow.. iffah buat review erk.

zila manaf said...

aah apa yg hang ckp semua aku setuju...tp mcm tak all out la...nnti biar aku sambungkan ye hoho

syakey said...

good tips for blogger. mmg penting penyusunan dan kekemasan blog ni. kalau semak, nk bc pun hilang smangat.

Tihara said...

oo blog yang mantop ni :)

TiranaAduka said...

salam iffah.
Terbaik blog tu

Ta ada saguhati nak berikan pd iffah atas komen iffah pd entry kertas soalan bhs jawa#1 tempoh hari.
Nak alamat surat menyurat.tq

tiranaaduka@gmaik.com
Per-alamat k.s.b.jawa 1

afzalsukasuki said...

kemain mengutuk ni, walaupun MK Syahir bau2 cagu..tapi hati i tetap tersentuh.

Komen i, i punya suka la. eh eh tersama mcm tagline MK Syahir plak

kahkahkah :P

yana yani said...

hahha.bila plak nak review blog YY nih..nak tumpang glemer lah jugak..muahahha

potia casadelarossa said...

wah join ke? selamat menang... dpt hadiah kita kongsi ok...

sea_lavender said...

wah rajin masuk contest~ kte nk exams hee :D nti kte masuk klu smpat lg hehe ~

ahsfantasy Ryu said...

All the best !
betul, persahabatan didahulukan :)

azstory said...

Iffah.. jgn la marah mk syahir tu..hehe

kiera'sakura said...

murah rezeki dia byk yg nk sponser :)

semoga adik iffah berjaya!!!!! :p

نورعيم said...

alaaa xreti la kita nk komen2 blog org.

moga akak sailormoon menang! haha.

Cik Fie said...

saya dah follow awak . harap awak follow blog saya balik ye . thanx :)

http://www.cikfie.com/2012/12/hyper-contest-ada-apa-dengan-blog.html

MawardiYunus said...

datang sini... saya pon join jugak huhu .. gud luck ye http://mawardiyunus.blogspot.com/2013/01/hyper-contest-ada-apa-dengan-blog.html

ame elms ! said...

Good luck and all the best ! :')

Abdul Halim Ismail said...

I wish u all da best .
Dari segmen yang sama Hyper Contest-Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com, gud luck!

Entry Terbaru:
Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013

MK Syahir said...

dah baca entry hyper contest Ada Apa Dengan Blog Mksyahir.com buat kali ke-2 untuk sesi pemilihan sortlist :)

zana said...

lwatan mlm kat sini

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers