CORETAN TERBARU NADH

Hanya blogger faham blogger

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Ya, aku tahu. Aku juga blogger. Ramai sangat tak puas hati dengan blogger. Setuju ke hanya blogger faham blogger???

Kalau yang asyik dengan SEO, diorang kata kejar trafik untuk duit, popular.

Kalau asyik dengan diri sendiri, orang kata kita syok sendiri.

Kalau asyik taip cerita orang, kata kita menjaja aib orang.

Kalau asyik nasihat, berdakwah, kata kita ustaz ustazah alam maya.

Kalau kita merepek, kata kita ni tak memberi faedah langsung kat pembaca.

Kalau asyik menulis pasal cinta, kata kita jiwang.

Habis, apa yang kita nak tulis? Informasi semata-mata. Ada ke yang nak baca? Kalau kita tulis pasal diri sendiri tetap ada terselit pengajaran. Cuma pembaca kenalah tahu apa yang tersirat. Jangan pandang cuma satu sudut semata. Kita tak boleh puaskan hati semua. Sebab tu ramai blogger pelbagai variasi isu yang diorang beri. Terpulang kat korang nak baca yang mana. Sebab tu aku kata, hanya blogger memahami blogger.

Kalau mereka tak faham apa yang kita cuba sampaikan biarkan. Tak apa. Janji kita cuba buat sesuatu yang baik. Bukan tak baik. Jadi kalau asyik nak dengar kata orang, sampai bila kita takkan ke mana. Ingat, blogger pun manusia biasa, ada salah ada juga silap. Kamu juga pembaca. Tak suka jangan baca, jangan nak komen je pandai. Tak baik. Lepas ni adalah kata, blogger kawan dengan blogger jelah, korang kan memahami. *nada sinis.
Nota Iffah: Ikan Kaloi, saya juga suka misteri. Jangan add okey =P

25 comments:

Rozuan Ismail said...

betul, baca entri dari pelbagai sudut.ada benar hanya blogger faham blogger

Eza Boom Boom :) said...

setuju sangat. tp, itulah cabaran sebagai seorang blogger. Yeaah.. Mana yang patut kta improve, kta improve. yang penting kreatifkan fikiran dengan ilmu.. biar tak kaya ngan duit, p bergaya dengan ilmu yang bermanfaat. Blog Eza pun ntah apa-apa jugak. hihi. apapun, xie xie sudi singgah. :P

Fadlina Nasir said...

betul2!.sokong dgn statement akak.."hanya blogger jee boleh faham blogger.."

Gen2Merah said...

cikgu Ifah.. saya nak like 1000 kali entri ini.. Ya, saya pernah down gara2 komen2 orang luar sana tentang entri2 saya.. saya pernah lama menyepi dalam dunia blog akibat termakan hati dengan sindiran orang..

Kini saya sedar. betapa kita hanya kita yang tahu apa yang kita mahu kita kongsikan bersama..

Thanx atas idea menarik ini..

reenapple said...

yeah.. aku setuju. kadang3 susah nak puashkan hati manusia.. baik buat apa yg menyenangkan kita sahaja. Bagi aku, itu blog aku, bukan blog mereka, so it's up to me to write anything.. hehehe.

#melampau gila statement aku.. =.=

kiera'sakura said...

klu yg kte semua tue seorang blogger kenapa dia x blh nk faham erk? errr

aizamia3 said...

memasing ada citarasa memasing.. dalam banyak2 blog tu mesti ada yang dia suka kan.. ;) kita pun tak boleh nak paksa orang sukakan blog kita.. kalau dia rasa nak komen itu hak dia.. yang penting kita happy dengan blog kita.. ;)

.........cP~ said...

Salam.

Haha. Marah sungguh ni. Chill! Bab ni memang dah tak boleh nak kata apa. Kalau tak suka tak payah baca- senang kan?

Haris Khairuddin said...

hanya jauhari yang mengenal manikan. (betul ke peribahasa ni?)

n dulu cikgu pernah cakap, "mulut tempayan boleh la kita tutup. tapi mulut manusia ni... faham2 sendiri je la. buat je la apa yang Islam dah tunjuk."

Nong Andy said...

biarlah aku syok sendiri...huhuhu

*hanya blogger faham blogger? ermm.. tapi ada gak blogger hentam blogger.. tu mcm mana erk?

Sunah Sakura said...

hurmmmm...

Rapunzeel Cikilolo said...

bagi aku kalau tak suka tak perlu la baca, ia tidak menganggu kamu kan?

myself said...

Iffah..ada orang kondem ko ka???

Asrul "iLham" Sany said...

yg penting hormat antara satu sama lain... kalau sudah menyampah, blah saja... senang dari mengutuk kannn haha

maszull said...

assalamualaikum iffah...yer la iffah hanya blogger je yg tahu apa blogger lain tulis...

p/s pas ni nak cari blogger buat kawan la...

Syira said...

salam...

yeah...hanya blogger faham blogger. tulis apa sahaja yang dirasakan nak tulis selagi ianya tidak menyakitkan hati orang lain.

Anonymous said...

TAk SETUju :)
SEBELum KiTA HARap ORAng FAHam KiTA,BAik KiTA DULu CUBa FAHamkn ORAng LAin,THEn KiTA AKan NAMpak iTULAH HAKikat KEHidupan YANg PERLu KiTA LALui.
CUMa JAngan MENyelesaiknnya BERpandukn EMOsi :)

p/s : BAgi SAYa TAk ADa MiSTERi PUn TENTang CiK iFFAH :P

CikZaitul said...

kawan aku pernah ckp blogger ni ade dunia sindri.

huh..mau aku nages tau sapai skrg..:(

deno said...

yup! setuju. janji kita buat benda yg baik. ada juga orang tak suka blogger... khmm... bagi deno blog tempat yang best untuk berkongsi cerita dan tambah pengetahuan...

then, masing2 kan ada cara sendiri, tak kira la ttg agama ke, hiburan, personal, kesihatan kan ifa?

Cik Pulau said...

ai maen tulis je apa yang nak tulis.. suka hati lah orang nak cakap apa pun.. hahaha..

Eera Shera said...

sokong 200%. pahtu mcm nk compare kite kt dlm blog dgn kat luar.pe kes.. oh kn bagus kalo smua follower dan kwn2 sy boleh bce post ni!

kay_are said...

aku banyak merepek je.. ade kot pengajaran sikit.. ade yang suka ade yang tak.. bese r tu.. so x amek tau sangat pun..

aimie amalina said...

heeeee
opah ase betoi
tapi nilah risiko mnjadi penulis atau seangkatan dengannye
kite berhadapan dengan cemuhan,kritikan orang :)

M Fizan said...

wuhuuu. semua yang kita nak komen dah dielaborasi dengan detail :) yeah, blogger saja faham life of a bloggers. kita tak boleh puaskan hati semua orang. so, just do what we want sambil bagi pengajaran ^_^

amirulfaiz said...

Kalau nak dengar orang kata saja, sampai ke sudah, mereka tak habis mengata. :)

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers