CORETAN TERBARU NADH

Perlukah tayang gambar?

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Amaran: Entry ni entry menyindir. Sesiapa yang suka sentap jangan baca.

Aku terbaca di FB tentang teguran seorang lelaki kepada perempuan. Tak kisahlah. Hak orang nak menegur kan? Tapi apa yang ditegur betul. Aku sokong. Bak kata Jiji semalam orang yang tayang aurat umpama tayang tutttnya.

Jadi lelaki itu menegur gambar perempuan berpakaian tak menutup aurat lengkap. Tak perlulah aku cerita detail. Pakai tudung tapi macam telanjang. Oh kasar ke bahasa nya? Perhi bukak balik buku aurat dan perhiasan. Kadang aku pun sakit hidung ni. Sebab terkena batang hidung sendiri.

Aku tahu aku tak tutup aurat sepenuhnya. Sebab tu aku tak nak upload gambar dah. Cukuplah yang lama. Cukuplah dosa yang ada terkumpul sepanjang 22 tahun ni. Aku tak larat nak kumpul. Kat FB ada kawan 1000 misalnya.

Yang lelaki je 899. Yang bukan muhrim 99% daripadanya. Dah dapat bayangkan berapa banyak dosa yang korang kumpul dalam masa sesaat. Sesaat gambar kau diperhatikan. Belum lagi yang buat stok simpanan dan lain-lain. Tujuan lelaki simpan? Takkan nak tanya aku.

Jadi tolonglah wahai wanita. Jangan tayang sebab nak orang puji. Comel, cantik, putih, macam model, pandailah you berfesyen, lawa baju beli mana? Baju murah nampak cantik bila you pakai. Tolonglah hentikan. Dosa semalam belum tentu terhapus. Aku pun sedang muhasabah. 

Walaupun aku macam ketam nak ajar anaknya berjalan tapi aku tetap nak tegur. Dakwah tiada sekatan. Bukan bila jadi ustazah baru ada hak nak menegur. Setiap orang boleh tegur cuma tegurlah dengan cara yang baik. Moga aku juga akan terus berubah ke arah kebaikan=)

ps: Aku tak ada sekarang. Autopublish je ni. Tiru orang tu. Haha Jangan rindu ye=P

17 comments:

Jiejah Gorjes said...

betul2..setuju

ir yien 9897 said...

betol2.. erm tiba2 tergerak hati nak delete friend laki kat FB.. huhu..

Cheq Sue said...

tau punnn.... jadi xyah la gambar2 tu...tambah2 gambar yang tak berkaitan... eeeeeeeeeeeeeeeeee seram

genkconer said...

betul..betul genk setuju sgt..

genk ada kongsikan entri ttg facebook juga dn berkaitan ngn apa yg di kogsikan dlm entri di atas..iaitu,,apa akan terjadi dgn facebook kalu kita meninggal

http://genkcorner.blogspot.com/2011/07/apa-jadi-dengan-facebook-jika-kita.html

miszatie said...

aishh sentap mak..hehe..tp ape pun what u said is true...nnt u cbe cr ade blogger yg tulis pasal, dosa facebook ..ble rmi letak gmbr free hair n aurat x lengkap then ble die meninggal..xde org tau password die dan gmbr2 tu buat die diseksa di kubur,,lpe blogger mane tp can find kat internet ..huhu

waalllaa! said...

nasib saya takde fb or any social network account..selamaaatt..hehe

sergeant keroro said...

tiada had dalam menegur, yang penting teguran itu mengenai sesuatu yang baik, untuk kemaslahatan bersama.

p/s : entah betul ke tak eja. haha, tiru tu :P

JIJI YU said...

haha..aku selaku ostad mmg stuju bebeno le

Sunah Sakura said...

tiru sapa tu?

^baju kurung^ said...

like. kkadang rse mls dh nk ckap bnda yg sma. org wat taktau jugak

Jer ... said...

btol . kami laki laki pun nak tegur bukan dapat zaman sekarang . silap2 kene saman dan maki ... ( saya takde insurans :P )

aimie amalina said...

=) betol..tQ untuk peringatan ni sis =)

suterakasihyann said...

dulu2, rajin jgk tayang muka, ntah apa tujuan..tp lama2 mula sedar diri..thanks kpd rkn2 blogger, rkn2 fb yg always share artikel & entri teguran..


tiada syarat utk menegur sesama saudara :)

cik pulau said...

betul..
tapi kadang2 terkena btg idung gak..
huhu..

sifu im said...

ntah la..nk tayang gmbar wt pe nya..muka pompuan tu, untuk suami dah la..hoho

FasiHaH SupiaN said...

yup...sama2 perbaiki diri..xsalah kan...

mas saari said...

sama2 lah kita beringat...

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers