CORETAN TERBARU NADH

Manusia dibutakan dengan kemewahan

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Aku tahu mesti ada yang akan terasa, tersentap, terkecil hati, marah, geram, bengang dengan aku lepas baca entri ni.Takpun kata aku cemburukan dia. Tapi serius aku rasa aku perlu suarakan juga. Makin ramai. Sangat ramai yang telah dibutakan dengan kemewahan duniawi.

Siapa tak suka duit? Aku suka. Lagi-lagi kalau orang bagi. Ya, duit orang. Perempuan yang jadi perempuan simpanan, cinta sebab harta, materialistik, selesa dengan duit, tak boleh hidup susah biasa akan terjebak dengan kemewahan yang orang taburkan. Ada je isteri yang rela je suami dia cari lain, janji wang belanja bulan-bulan masuk. Lelaki pun tak kurangnya. Jadi anak ikan, gigolo mak-mak datin, makan duit isteri, harap duit makwe dan banyak lagi.

Seronoknya berduit kan? Tak payah usaha susah payah dan dapat. Senang! Kalau yang gadai body tu memang sengal aka bodoh. Murah betul maruah kau ye? Oh lupa, kau cantik sebab tu kau dapat pakwe yang sanggup beri duit. Pulangan? Kalau tak bagi body pun, kau kena setia dengan dia. Dengar cakap dia. Takpun kau memang lembu dicucuk hidung kan?

Kadang aku rasa kenapalah bodoh sangat? Kenapa seronok sangat dapat duit yang bukan dari hasil kita sendiri? Tak fikir ke dosa pahala? Halal haram? Aku risau aku juga jadi macam mereka. Jadi aku cepat-cepat muhasabah. Biarlah mintak kat akak, mak, ayah ke, kena perli berjuta kali sebab asyik tak ada duitpun daripada guna duit orang. Serius aku tak sanggup. Aku takut hukum dari Allah. *ingatan untuk kita bersama.
Biar miskin harta jangan miskin ilmu agama. 
Biar papa di mata manusia, jangan papa di mata yang Esa.

14 comments:

EL MARIACHI said...

manusia lebih suka pilih jadi hamba duit...

Ismi Iman said...

manusia jahil disebabkan kemewahan dunia yg xpenah habis toi x?

Eera Shera said...

tu la dia kalo nafsu ditunggang syaitan

Novelgurl said...

waalaikumussalam..hmm..kerana butanya hati tp bkn buta mata.NmPK dunia gemerlpn akhirt kegelpn.Nauzubillahminzalik..

Anonymous said...

duit owh duit... simpan duit pastu masuk meminang tuan punye blog nie lg bagus

-sengal-

Teenager Housemaid said...

biarlah susah sendiri, daripada dapat duit dari cara tak betul..
manusia lebih mementingkan kemewahan hidup di dunia sementara...

moga saya pun sentiasa muhasabah diri...:)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

leeza sndiri memikirkan knp ada yg begini.
ada yg mudah percayakan seseorg dan boleh berpaling krn itu semua.
knp juga perlu berlagak dgn harta org.
haaaaaaaaaaa

Nong Andy said...

sebab tu kena berjaga-jaga dan selalu muhasabah diri. Duit itu satu godaan.. kata orang.

"money is not everything.. but almost everything!!"

duit memang sangat mengoda. Bila duit depan mata susah nak ingat akan halal haramnya apa lagi jenis duit angin (easy money)

tapi ayah aku selalu pesan, kalau duit haram ni.. ia akan bawa kita ke arah kesusahan.. hidup tak berkat! satu persatu masalah datang sebab duit yang dapat tu cara tak halal.. aku rasa duit haram tu bukan saja dari duit gadai body.. tapi ia menyeluruh pada peribadi kita. misalnya gadai intergriti.. rasuah..pecah amanah dan bla..bla.bla..

*maaf dah terpajang gila haha..

Naniey TJ said...

ingt x ad satu lagu nasyid, bunyinya lbh kurang cmni

"jln yg luas yg m'bawa kepd kehncuran, jln yg smpit yg m'bawa kpd kehdpn"

xramai nk lalu jln yg smpit sbb jln yg luas m'jmin keselesaan....

saya hdp ssh, famili sy prnh miskin smpikn swktu kcil, sy prnh xdpt mnum susu sbb ayh xmmpu nk bli...tp kmiskinan xprnh btkn otak sy t'fikir ambil jln mdh...m'minta2 bkn ajrn mak bapak sy... sy xmalu nk ckp n tnjkkn pd org sy miskin...tp sy malu klu sy ckp n tnjk sy kaya sdgkn apa yg ad pd dri sy hnyalah dri sy shj....

Mak sy slalu psn, harta org bkn mlk kita... jd sy pon nk psn pd org2 mcm ni, harta org xkn jd mlk kita... klu nk, usaha.. btla apa pun... asalkn kte jgn jual dri... hdp adalh plhn n sebaik2 plhn adalh org yg m'hargai khdpnnya...

Cikgu Ma said...

mohon besederhana dlm hal duniawi...

anamizu kaito said...

MANUSIA mmg mcm-mcm.. nak ckp byk pon xleh gak. kdg tu bkn kehendak diorang. kdg tu mmg saje pilih. moge2 dijauhkan lah ..

Gen2Merah said...

sentiasa beringat sesama kita...

kiera'sakura said...

sebab tue kena selalu duduk termenung pk baik2 apa yg kita buat tue betul ke tidak.. moga2 kita semua dijauhkan dari sifat mcm tue and semoga yg berkenaan diberi hidayah Allah Amin

kay_are said...

zaman sekarang.. sume nye duit.. memang tak dapat nafikan.. cume aku harap aku takde r jadi macam orang ko citekan tu..

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers