CORETAN TERBARU NADH

Biar anak menangis sekarang

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Orang dulu selalu kata "Biar anak menangis sekarang jangan kita menangis di kemudian hari."

Mendalam bukan maksudnya? Jadi jangan ikutkan sangat kehendak anak. Ada benda kena bertindak tegas. Contoh dia nak pergi main dengan kawan. Tanpa orang dewasa menemani. Tapi ibunya tak izinkan. Bila anak dah meraung nak jugak. Hati si ibu mula cair. Naluri keibuaan kan memang tiada tandingan.

Malam tu si ibu meraung sebab anaknya meninggal kena langgar kereta. Memang ajal maut di tangan Allah. Tapi sebagai ibubapa kenalah prihatin. Jangan lepas tangan. Soal keselamatan selagi boleh elak kita elakkan. Jangan sayangkan anak sangat sampai semuanya kita ikutkan. Sebab tu timbul pepatah kat atas tu.

Renung-renungkan dan selamat beramal. Entry keibuan sikit kan? Haha sejak makin berusia ni kan=P Oh ya pasal cerpen. Maaf macam klise sikit. Tapi yang aku nak tonjolkan macam biasa ialah sweet. Kan aku memang sweet? Mengaku cepat! Haha

23 comments:

Eza Boom Boom said...

Hehe, apa yang mama Eza tak suruh buat, Eza takkan buat. hee.. sebab buruk padahnya kalau derhaka.

reenapple said...

ha'ah... keibuan sikit.. hehehe.

yaa... mengaku bahawa anda seorang yang sweet.. =)

eeiyss said...

sayangkan anak , selalulah doakan anaknyer~

cinnamon.com said...

BETUL,BIAR DIORG MELALAK SKRG,JGN NNTI KITA YG MELALAK.

Sunah Sakura said...

ok nak pi baca cerpen dulu..

Nong Andy said...

:)

terbaik! aku memang patut sangat baca n3 ni.. ahahaa.. terasa pula n3 ni di tujukan khas utk ku hehehe.. perasan!!

* nice n3 iffah :)

mas saari said...

betul tu iffah! bertegas sikit dengan anak kan, jangan ikut sangat kehendak mereka..

.........cP~ said...

Setuju! Sebab tu saya selalu buat anak buah saya nagis. Hahaha

ijA said...

sweet, seperti gula-gula pelangi..cerpen pun sweet jugak..

Gen2Merah said...

marah anak kerana sayang... bimbinglah mereka ke jalan yang betul agar dia mengerti kemudian hari bila dia dah menjelang dewasa..

p/s: Cikgu Iffah memang Sweet sweet sweet 100000 kali... amin.. (",)

lieynanilaz said...

cabaran ibu bapa sekarang ni lagi hebat...anak2 memang kena pantau sentiasa...

yana-feehily said...

biar anak menangis skrg,jgn kita menangis kemudian.. ^__^

tasik biru di selangor pun ada..di kuang, sg buloh..

Rtp Farra Arisha said...

true, indeed. mencegah lebih baik daripada ia bakalan dan terusan berlaku.

Mieza said...

Assalamualaikum Iffah,

Alhamdullilah kasihnya ibu bawa ke syurga, semoga Allah merahmati kita semua.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

yups.. orng skarang ni sayang anak melebih2.. smpai cikgu pn x leh marah anak murid..

sergeant keroro said...

saya lagi sweet, wekk :P

EZAD AMIR said...

Aishhhh..tetiba nk jd ibu pas bce entri ni..wakakaakaka...

P/s: sweet2...karya anda milik anda.yg penting kepuasan menulis. =)

H.J said...

sweeett???kah3

kay_are said...

betul2.. mesti ade sebab kalau mak or ayah tak bagi kite wat sesuatu tu.. kalau dorang biar je tu baru tak sayang name nye.. =)

deno said...

yup. setuju sgt.. biarkan dia menangis skrg daripada kita menyesal kemudian hari... deno biasa bertegas dgn anak buah kalau dia nak main bola sorang2 kat luar, mesti kena tunggu deno ada skali ngan dia..

AzwanRamli said...

nice one,p'kara yg kecik jambatan kpd p'kara yang lebih besaq.

kiera'sakura said...

akak mmg cukup mrah klu ada parents yg cuai dgn ank kecik..

along akak slalu kena mrah ngn akak... :p

Eera Shera said...

syg anak tangan2 kan..ye la yu kan suwit..ai pun suwit kan..cpt ngaku!

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers