CORETAN TERBARU NADH

Kenapa aku tak mati je?

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Siapa ingat kisah tragedi 28.7.2011? Aku ingat itulah tarikh keramat. Kalau betul umur aku tak panjang, mungkin aku dah mati masa tu. 28.7.2011. Ya, hari sabtu beberapa hari sebelum raya adalah tarikh keramat. Sampai bila-bila aku akan ingat. Ada yang hilang, ada yang pulih sediakala. Ada yang merubah aku. Walaupun tak 100%.

Pernah aku fikir kenapa aku tak mati je?
Pernah aku fikir hidup aku cumalah susahkan orang semata.
Pernah aku fikir untuk apa Allah bagi aku hidup?
Pernah aku fikir baik mati je masa tu.

Tipulah kalau aku kata tak fikir. Aku pun manusia biasa. Bila aku muhasabah diri. Tengok orang melawat. Oh masih ramai sayang pada aku. Tu aku tak mati pada tarikh tu. Aku rasa. Aku cuba cari balik sebab kenapa Allah tak tarik nyawa aku terus. Kuasa Allah siapa boleh lawan. Sekarang aku bisa tersenyum sebab aku dah tahu kenapa Allah bagi aku peluang kedua untuk hidup.

Sebenarnya, aku terbuat entri ni sebab ayah bising pasal kondisi tangan aku ni. Ibu pun bising suruh bedah. “Awak dah sakit dulu, apa salahnya sakit lagi sekali?” Ibu cakap senanglah. Yang sakitnya aku. Yang deritanya aku. Sampai sekarang aku tengah berkira-kira apa nak buat dengan tangan cacat ni. Ya Allah tunjukkanlah pilihan terbaik buat hambaMu ini. Amin.

Nota Iffah: Dah order zine sulung aku dan kawan-kawan? Order kat sini. =)

19 comments:

reenapple said...

Eh,.. jgn kata gitu. Suatu hari nanti ia akan sembuh. Percayalah. =D

yad'z said...

urm.. mana yang terbaik lah kak, if akak rasa operate tu yang baik, buatlah, if tak nak cakaplah baik2 dengan parent... =)

apapun minta petunjuk Allah, moga dia perlihatkan mana yang baik..

Alieza Dayasari said...

tidak keberatan.. awk sakit apa.. kenapa dgn tangan awak? andai pembedahan boleh membaikkan.. saya setuju dengan parent awk. mungkin cara mereka menyatakan luahan itu berbeza sedikit yg menyinggung perasaan awk. Tapi saya yakin mrk sayang awk n nak terbaik utk awk.

maaf andai saya terkasar bhs. andai saya kena pembedahan.. saya pun takut... huuuuuuu

Anonymous said...

PANjatkn KESYUKUran KERAna MASih DBERikan KESEMpatan JUGa PELUAng.

deno said...

emmm... deno pun pernah fikir mcm tu masa sakit teruk dulu... pernah tanya mak.."kenapa deno tak mati je masa jantung deno berhenti tu? tak la menyusahkan ma..." deno pernah cakap mcm tu... masa tu deno sedang sedih sangat sbb rasa tak tertanggung lagi rasa sakit...

sebenarnya semua yang perkara yang berlaku ada hikmhanya kan ifa? bersyukur masih bernafas di bumi allah...:)

deno said...

sabar ya ifa.. kalau operation jalan terbaik untuk ifa, lebih baik ifa buat sahaja.. dulu deno pun taknak dialisis, tapi tu je rawatan utk deno.. deno terima.. deno tahu ifa kuat! fightingggg!!! ^^

.........cP~ said...

Salam.
Jalan dah ada, cuma iffa je yang boleh buat keputusan. Ada orang yang dah tak punya cara, tapi, masih berusaha cari cara untuk pulih.

It's up to you, but pray to God so that the road you chose is the best way for you.

Eza Boom Boom :) said...

kalau masih ada ikhtiar, go for it dear... hihi. Parents sentiasa nak yang terbaik untuk kita. :)

Nong Andy said...

erm.. aku nak suruh2 gi bedah.. tapi bila aku ingat ia sakit.. er.. ntah la, susah nak ckp. kita yg x menangung ni boleh aja suh kau ergi bedah.. tapi tu terpulang dari ko, ko yg akan melaluinya..

*dah try buat funds transfer.. tapi ntah.. bila tgk balance dlm bank aku xde pun kena deduct.. pasal hari ni sabtu ke?

iZ said...

sabaq banyak2 naa..
insyaallah.. ada hikmah di sebalik segala yang berlaku..
bersyukur dipanjangkan umoq, moga kita nampak hidup ini dari perspektif berbeza yang lebih baik pasni..

Rapunzeel Cikilolo said...

ibu bapa nak yang terbaik. sebab mereka kena jawab dengan Tuhan berkenaan dengan anak-anak. mereka kena usaha bagi kehidupan yang sempurna untuk anak-anak. selagi mereka tak usaha, hati mereka tak tenang. so, cuba fikirkan ape yang mereka nasihatkan ok, kalau misalnya boleh membantu kita lebih lagi. y not?

Teenager Housemaid said...

tak tau nak komen apa..
i just can pray for you, hope u always keep being strong..:)

M Fizan said...

huhu. curious. apa yang sebenarnya berlaku? mana entri untuk dirujuk? ibu arif perasaanmu. mengapa tangan itu dikatakan cacat?? bersyukurlah masih diberi peluang untuk hidup ketika orang lain tidak mendapat peluang. Allah Maha Mengetahui sedangkan kita tidak tahu. Allah jua sebaik-baik perancang :)

Eera Shera said...

jgn la ckp mcm tu. sy tau ipah kuat. Allah pun tau tu sbb tu ipah masih ada smpi hari ni :)

Rozuan Ismail said...

Tuhan lebih mengetahui bila ajal kita

anamizu kaito said...

iffah.. rasenye parents kite selalunye nak yg terbaik utk anak2 die.. cik ana pon xtau ape kondisi iffah.. tapi tu lah, kalo pmbedahan tu mmpu memulihkan smula.. why not :)





luv,
cik ana

pembaca said...

yang melihat boleh kata macam2, setuju,
tak setuju,

yang merasa yg menanggung sakitnye,

mintak petunjuk dari Allah,
solat istikharah

Naniey TJ said...

semua ibu nak yg t'baik untuk ank dia.... dia tak sanggup nk tgk ank dia ssh, ank dia sedih, ank dia cacat...

cubalah fikir yg t'baik untuk diri kau... kalau rasa m'biarkan tgn tu trs mcm tu adlh yg t'baik, trskan... kalau rasa nk baiki keadaan, trskan juga.... bg aq yg tgk kesshn ko, aq juga nk yg t'baik utk ko... ingat, aq slalu sokong ko... :}

p/s : aq thu ble ko bce komen aq, ko msti rse aq bckup ibu ko lbh kn??? hahahaha...

kiera'sakura said...

ibu risau pasal iffah tue. mak mana x sayangkn ank kan? mak mana nk tgk ank menderita sakit. buat istikharah mintak petunjuk Dia ye.. akak blh doakan je dari sini

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers