CORETAN TERBARU NADH

Kawan baik ke kawan biasa?

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Orang kata kawan baik dengan kawan biasa lain.

Situasi 1:
Aku: "Adoi apasal air terkena lengan baju aku ni. Dahlah panas!"
Kawan baik: *Buat-buat tak dengar
Kawan biasa: "Meh aku ambilkan tisu."

Situasi 2:
Aku: "Aku budak baik kan?"
Kawan baik: "Perasan gila budak ni!"
Kawan biasa: "Kau baik sangat."

Situasi 3:
Aku: "Apasal aku rasa aku makin malas je ni?"
Kawan baik: "Kau baru tahu ke yang kau ni pemalas?"
Kawan biasa: "Taklah mana ada kau malas."

Korang setuju tak dengan penyataan di atas? Beza kawan biasa dan kawan baik? Kawan aku kata macam tu sebab dia baca kat komik FB tu. Kalau korang setuju kenapa? Kalau tak setuju kenapa? Jawapan aku akan ditulis pada entri lain. Bagi jawapan korang dulu.

Nota Iffah: Ikan Kaloi ni misteri sangat. Kalau terusan timbul takut jadi pohon beringin. Kalau ada buaian tak apa jugak. Bolehlah saya menumpang berbuai, kalau selamanya hilang, mana nak cekau? Awak tu perahsia sangat.

25 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

kawan biasa dengan kawan baik eh?

memang ada beza tapi takde la sampai macam semua benda nak bangkang.

yang dalam facebook tu memang aku dan rakan yang baik dan rapat selalu buat.

anyhow, kawan baik akan jujur dalam segala hal. tu je conclusion aku

Kk Zen said...

saya setuju..saya rasa kawan baik takkan iyakan apa yg salah.tapi dia akan cuba betulkan kesalahan kita.mungkin agak 'pedas'..tapi sekurang2nya dia cuba sedarkan kita.kawan yg baik akan sentiasa mengingatkan kita..hehe

~~zana@pb~~ said...

Kawan baik jenis yg selamba menegur, dah faham sgt sikap kwn. Kwn biasa ni, bg akak nak jaga hati ckp kena berlapik. Gitulah kot...akak tak ramai kwn, kwn blogger ramai ler.

reenapple said...

mungkin aku setuju sebab kawan baik normally kawan yg selalu bersama dengan kita.. means, dia dah tahu perangai kita macam mana.. =)

#kadang3 ada juga kau terasa dengan kawan baik aku.. =)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

kawan baik begitu sebab dia jujur dan dia lebih kenal siapa kita....

mungkin macam kasar sikit tapi sbnrnya dia syg..kalo tak kenapa namanya kawan baik??

Rara Nasiha said...

kawan baik dia akan jujur, untuk kebaikan kita atau niat untuk bergurau, dan kita takkan terasa sebab kita tau dia bergurau.

Rozuan Ismail said...

kawan baik ni jujur.huhu. kawan biasa byk jaga hati ke terbalik? entahlah

Alieza Dayasari said...

setuju sgt..... kwn baik ni, dia ckp apa pun kita tak kesah. kannnn.....

Cik Pulau said...

setuju.
kata2 kawan baik datang dari hati.semuanya ikhlas sebab dia lebih tahu tentang diri kita..
tapi kata2 kawan biasa biasanya lebih pada nak jaga hati kita...

Eza Boom Boom :) said...

Kawan baik tak nak kita terlalai dengan apa yang kta banggakan. tapi dorang lebih bersifat mengingatkan. Hee, tell the truth ok what? hihi. Daripada ckp benda tak betul.. Kan kan? :) Transparency penting dalam persahabatan.. Hihi.

p/s: Eza suka blog iffah laaa~ Weeee...

zaujah until jannah said...

tetibe teringat kat kawan sya. nak msg die cpt2 la. heheheh .. heheh tapi mmg ade betol nye.

syAzAnA said...

entahlah. tak pernah pulak merasai situasi macam ni. hewhewhew.

tapi, kawan baik and biasa memang lain.

Eera Shera said...

eh rasanye betul. kalo dgn kwn rapat main lps je. sori2 mmg xde. kutuk2 tu mcm mende bese. kalo yg x rpt dgn kita kna tnjuk baik skit sbb dia x knl kita sgt. kang sentap pulak

ps: tggu ada duit baru bli hihi :)

deno said...

kawan baik ngan kawan biasa mmg beza.. deno dah ada pengalaman pun ifa... huhu

p/s: ifa tak baik tau.. deno suka datang sini.. maksud deno blog jiwang yang tahap leleh gila karat tu.. yg kapel2 tu.. blog ifa lain dari yang lain tau.. memang deno suka blog ifa.. jangan cakap mcm tu.. sedih deno.. "deno LOVE iffah afeefah"

Kira Kekuri said...

haa kawan baik aku macam di atas. layan macam adik beradik, jujur je. xkan terasa bila bergurau, sebab diorang tahu yg kita bergurau. macam2 lah lagi perangaii, haha :D miss them a lot.

kawan baik kau said...

tido la cacat!!

Noraim said...

better kawan baik sbb dia berterus terang. kwn biasa tu mcm nak jaga hati je.

betul jaga hati tu perlu tp jgnla sampai hpokrit.

Anonymous said...

BERpandukn SiTUAsi DiATas, KAWan BiASa YAng CUBa NAk JAdi KAWan BAiK.KADang2 TERLebih BAik.ALMAKLum NAk BERBaik.
BiLA DAh APProve JAdi KAWan BAik APaLAGi,MULa Lah AKTiviti USik MENGusik.SAMpai KADang2 TERLebih USik.WALLahuaLam :)

p/s : SiTUAsi & KEAdaan MENYebabkn iKAn KALoi MiSTERi JAdi PiLiHan.
POHon BERingin PULa SECond CHOice :p
BUai LAju2 SAMpai PENing KEPALa..
MULa2 MiSTeri DULu SAMPai MASa TiADA LAgi RAHsia..

Asyiqin Haulisah said...

kawan baik : yg akan ada utk susah senang kita.

kawan biasa : dgr pun dah tahu kan?

Anonymous said...

SEBELum SAYa TiDur, NAk SHAre SUMTHing.
SUka FANtasikn? BLog Ni MESti BESt.
SENang2 SEArch BLog Ni, MARI KEALAM JIN.
JEMput KEKawan SEKALi :)

Moga MENdapat MANAfaat.

(antara fantasi dan realiti)

kawan baik 2 kau said...

oi. mana tulisan kau yag mengalahkan cakar ayam tu?

-kejam tak? kejam tak?

Naniey TJ said...

kdg-kala org yg memahami itu lbgh suka utk tdk m'nunjukkn apa yg dia fhm m'genai shbtnya...

manakala org yg x memahami slalu tnjukkn dia t'lalu memahami anda krn dia ingin m'jd org yg memahami....

bezanya kwn baik n biasa, kwn baik :kdg2 kta2nya menyakitkan tapi sbnrnya itulah pnwr

kwn base : kata2nya mnis bak gula.... tp "kdg kala" ia m'jd rcun b'bisa

kay_are said...

setuju gak sebab kalau ngan kawan baik ni memang die open je cakap pape sebab die tau kite takkan terase ape yang die cakapkan tu.. so no hal r

Nong Andy said...

Kawan baik? erm... bagi akulah kan. kawan baik ni adalah kawan boleh terima buruk baik kawannya. terima si kawan itu seadanya. Dan selalu akan berkata jujur TAPI tidak semestinya dengan AYAT yang kejam. Melainkan dgn cara yg sewajarnya. Di saat kau menangis kawan baik akan cuba luangkan masa utk menjinjing bersama beban di bahumu. Tak perlu dgn wang ringgit, meminjamkan telinga utk mendengar keluh kesah pun jadilah :)

Kawan biasa? erm.. kawan yang tengelam timbul. di saat kau ketawa mungkin dia bersama, tapi di saat kau menangis dia tidak bersedia menangis bersamamu.

ah.. tapi pendapat memasing kan berbeza :)

Ikan kaloi yg mesteri memang menarik hati hehehe....

kiera'sakura said...

errrrr terasa akak slalu buat cm tue dgn kawan baik.. dhn kawan biasa mcm segan klu nk ngusik

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers