CORETAN TERBARU NADH

OKU oh OKU

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Ini entry peribadi. Seperti yang korang tahu aku ni pernah ada sejarah hitam. Yang tak tahu biarkan saja cerita ini. Aku pergi ke Unit HEP untuk selesaikan borang posting bagi tahun depan. Alhamdulillah selesai. Siap ada surat doktor lagi. Tak kisahlah tu. Bukti aku memang masih dalam rawatan pun dah cukup. Mula aku tak nak tulis. Tapi ibu kata kalau apa-apa jadi kemudian hari susah pulak. Sebab merahsiakan fakta. Ada betulnya. Memang aku sakit. Takkan nak mengaku sihat kan?

Tiba-tiba kerani tu tanya pasal accident, tangan, cacat dan OKU. Timbullah cerita OKU dan kad OKU. Dia buat aku terfikir. Dilema jugak. Nak kena ke buat kad OKU? Macam mana nak dapatkan? Kenapa kena daftar jadi OKU? Adakah aku nakkan parking kereta, kelebihan, elaun dan sebagainya sahaja? Aku jadi pening fikir.

Kawan aku kata macam menghina diri. Merendahkan diri ke tempat tak sepatutnya. Apa perlu aku gelarkan diri OKU sedangkan banyak perkara aku boleh uruskan sendiri. Aku boleh drive, aku boleh makan pakai tangan walaupun tak sempurna. Aku boleh gunting kertas. Menulis walaupun tulisan buruk. Jadi korang rasa perlu atau tak aku mintak kad OKU tu?

#Tangan kanan aku tak boleh genggam. Bengkok jadi bentuk C pun tak dapat. Faham tentang kondisi tangan aku sekarang?
#Aku bukan nak raih simpati ke apa. Cuma aku tengah dilema. Harap korang boleh bagi idea?

22 comments:

MaryanaRHS :) said...

hmmm, sebaiknya tanya lah orang HEP tu. kalau keadaan awak macam tu, perlu ke buat kad oku tu? kalau perlu, buatlah, mana tahu boleh senangkan awk. kalau dorang kata xeprlu, xpayah la buat. :)

hehe cadangan je

Iman Nur Aima said...

iffah...bagi saya, awak patut dapatkan kad tuu..its your right...but it's all up to you...your thought is much more important than anybody else :)

Solihin Zubir said...

Ya Allah.. sedih pulak..

tu semua sbb yg eksiden aritu ke?

ermm.. bg sy, kalau awk mmg dh cukup syarat utk dptkan kad tu, ambik je. bukannya menghina diri. Adakah golongan OKU itu hina? Pasti tidak bukan..

Iman Nur Aima said...

anyway, if i'm not mistaken - kad tu boleh didapati dari jabatan kebajikan masyarakat area awak... try google for more info...saya ada ramai kawan yang ada kad OKU...ia membantu dan sikit pun tak merendahkan siapa2 :)

:: Mrs.Eady :: said...

itu hak kamu..so better u dapatkan..

Naniey TJ said...

fikirkn kebaikan dan keburukan... p'timbangkan baik2.... org yg ckp mcm2 tu, dia x thu apa yg ko rasa, apa kesushn ko, pe perasaan ko... yg dia thu ckp je....
utk ak klu kad tu b'guna pd ko, xslh ko mohon... bt pe nk rasa bnda tu m'rendh2kn dri ko.... sbb di kmudian hari, insyaallah ad gunanya walaupun skrg ni ko x rasa prlu....

tp pe2 pon t'pulnglah pd pndirian ko.. sbb ko yg lalui smua ni.. ak mampu tgk jer....

Aziela said...

Apa kata Iffah consult sendiri dengan pegawai dari JKM. Tanya dengan lebih lanjut, kelayakkan, kelebihan, kesukaran dan sebagainya. Mereka semua telah dilatih untuk memberikan maklumat yang lengkap. Based on that discussion, baru decide. Dapatkan maklumat yang lengkap dan tepat dari orang yang betul, baru pertimbangkan.

missSenget said...

sokong bro solihin zubir..

OKU tak hina..

kiera'sakura said...

dapatkan nasihat mereka yg lebih arif.. mungkin kad tue bukan tuk dapat kelebihan atau pape.. tapi untuk keselamatan masa depan...

Siti_btp said...

Mudah je dik buat kat OKU mungkin itu yg terbaik buat mu..

Anak2 akak pun semuanya OKU..Lagilah akal pulak tu.Lagilah sukar hidup mrk di dunia tetapi mudah di Akhirat..

Anonymous said...

salam iffah,..disini saya nk kongsikan serba sedikit mengenai kad OKU.sbb suami saya adalah pemegang kad OKU ( same case with you) hilang keupayaan tangan sebanyak 46%.awak kene tahu walaupun nampak awk boleh buat semua kerje dgn satu lg tangan.tapi hilang satu tangan 46% keupayaan awk dah hilang.btw better awk apply..bukan sebab utk menghina diri.tapi hak awk..dan jgn malu dengan keadaan diri.be yourself! iffah boleh apply dkt JKM yang berhampiran dengan kediaman iffah.diharap membantu =)

.........cP~ said...

Salam.

Make sure dulu, keadaan tu cukup syarat ke untuk diakatakan OKU, sebab masih dalam treatment. Kenapa pulak merendahkan diri?

EL MARIACHI said...

hemmm...ni macam dilemma je...takper jangan ikut perasaan sangat buat yang sepatutnya buat walaupun memang ada manusia jenis skeptikal yang pandang rendah kat golongan OKU ni...

ghost writer said...

utk memudahkan parkir di mana-mana pasaraya..

aimie amalina said...

Kak ngah!
Rindu die..kikiki..
Bagi opah..ade baiknye kak ngah buat :-)
Ni bukn soal mghina diri, tapi ni soal ms depan kak ngah :-)
Selagi kita mampu buat perkara yg kita bole buat, mcm org lain buat, kita buat, then once bile kita x mampu, dmana, kene plak time owg x de nk tolong kita, dsitulah gunenye :-)
InsyaAllah, kak ngah sempurna seperti mna kak ngah yg dulu..ne taw bole cpat2 cure sepenuhnyeee, ..dh x yh gune kad tu nnti :-)
Kita kene pikir dari sudut permasalhan yg bkal brlaku.. :-)

Huwaaaaa..dh lme x sembg pnjg dgn kakngah kan?
Walau ape kptsn kak ngah, opah sokong :-)

Nong Andy said...

Tak ada ruginya pun buat kad OKU.. ada rugi tak? takdekan? fikirkan dari sudut positif saja ya Iffah :D

Eera Shera said...

mana ada merendahkan diri.. kalo rasa ok ambik je la

kay_are said...

aku sebenarnye tak tau pasal accident yang pernah jadi kat ko, tapi bagi aku.. kalau ko ade hak takde salahnye ko apply kan? anggap r tu satu kelebihan yang Tuhan dah bagi untuk lebih mudahkan sume urusan ko.. pendapat aku je =)

r-5 said...

Buat aje kat OKU tu~ Untuk kemudahan awak juga. :) Sekarang tengah cuti ke?

deno said...

kad OKU tu sebenarnya byk beri kemudahan.. deno ada SLE ni pun pernah apply kad OKU sbb penyakit kronik.. tapi tak lulus... kalau ada kad OKU sgt senang kalau nak berurusan apa2 perkara... itu pendapat deno.. ifa fikirkan apa yg terbaik ya

ellieandcarl'sstories said...

iffah kawan awak yang mane yang merendah2 kan awak tuh. meh kite bg bodyglove kat muke die.. kalau awak layak knp tak gune kemudahan tuh. ambil aje.. x semestinya orang yang kudung tu dikira oku. orang yg pnh xciddent tuh sume oku kot. even x siriyes. bek awk ikot ckp mak awk ok:)

CikZaitul said...

buat pun takpe, tak buat pun takpe..

bukan dedorang nak memperlekehkan OKU , mungkin nak memudahkan OKU yang lagi tak sempurna puya keja harian..

aku rasa ko buat la..
tak rugi pape pun :)

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers