CORETAN TERBARU NADH

Cantik dipandang tapi...

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Ya, kadang nafsu kita ni suka tengok benda cantik. Benda mahal. Tapi percayalah yang cantik dan mahal itu hanya sekadar cantik di mata tapi untuk guna? Lupakan je niat membeli benda cantik itu kalau mendatangkan kejengkelan diri di hari kelak.

Contoh?
  • Beg cantik, mahal. Limited Edition
Tapi tak tahu nak pakai kat mana. Sebab beg tu untuk orang bekerjaya dan kaya. Kita pelajar. Kang pakai kat kolej mahunya pensyarah kata kita loaded. Padahal itulah satu-satunya harta kita ada.
  • Gadjet paling latest
Ini satu hal. Akulah tu. Nak gajet yang mahal je. Bila nak beli tak reti guna. Tak sesuai dengan gaya hidup yang biasa-biasa. Ipad kawan aku tu sampai sekarang aku tak reti guna. Ada hati nak beli macbook air pulak. Kirim salam jelah Ipah oi. Pakai jelah jenama I-pah. Haha.

Jadi?
Ukur baju di badan sendiri. Memang benda tu cantik dan mahal. Tapi apa guna pada kita? Sesuai ke tak? Kadang benda cantik dan mahal ini sesuai untuk tayangan semata-mata. Jangan kerana nafsu yang membuak-buak kita lupa daratan. Jangan terlalu mengejar dunia wahai kawan!

18 comments:

Salim Harmanain said...

sentap aku yang ada iPad ni ha..I-Pah pon bole... :P

Naniey TJ said...

ok la tu.... benda2 tu semua mmg la utk tyangn...xreti guna pon xpe... bleh bljr...yg pnting gaya... klu org nmpk ko pki semua tu, org akan kata, oh kayanya ko... bguslah ko semua ada..uptodate la ko.. msti bangga kan.... hahahaha

xsalah klu mampu... yg salah bila xmampu tp b'pura2 mampu... huhuhu.. sakitkan diri sndiri demi KEHENDAK

Nong Andy said...

aku tak mampu beli huhuhuhu.... byk menda lain yg lebih penting.. kalau dah berkeluarga memang ada kelainan sikit.

♥ ♥ ♥ Ratu Adriana Nadine ♥ ♥ ♥ said...

ngeee~ btl tu dear :) but sometime benda yg mhal n limited tu tahan lama. tu yang sy suka. xpyh gnti 3 bulan kemudian but setahun pn masih blh pakai lagi :) tehee. agree wif u. if nk beli pun belilah yg berguna pada kita. baru x menyesal nk belikan hehe. :)

Rara Nasiha said...

senang cerita ikut keperluan dan kemampuan la kan? :)

hazanis said...

bersederhana itu lebih baik....ukur bju di badan sendiri..hehe

Leeza dayasari [santai leeza] said...

beli gadget perlu tahu fungsinya k.

qasehraihan said...

iffah..saya baru je order gucci online jap satni..saya dah keje..hihihihi..larikkk..hehe

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/olimpik-keputusan-akhir-badminton.html

bersama kak Es said...

ha ah kann..biar kita tahu berbaloi ke tidak. Kadang memang mampu, tapi tak berbaloi nak memakai, baik tak yah. Duit tu boleh je sedekahkan nak pula di Bulan penuh barakah ni...

reenapple said...

ehehehe.. nasib baik aku tak gila gajet.. ekeke. Aku gila makanan.. huhu. Dan buku.. huhu.

Asrul "iLham" Sany said...

tgk kepada kemampuan sendiri, macam saya yg suka figura aksi... :D

maszull said...

assalamualaikum iffah...betul tu kalau nak sesuatu tu ukur baju di badan sendiri kan..:)

kiera'sakura said...

sebab tue bila Pakcik tanya nak belikan note nanti akak cakap takmau sbb akak bukan nk pakai mcm orang lain tue...

Eera Shera said...

setuju2..eh ada ke brand i-pah tu..nk order bleh? haha

kay_are said...

beg aku no komen.. tapi gadget.. aku dah berhenti kejar gadget ni sbab dah tak terkejar dah.. so biar je r dulu..

deno said...

ha'ah kan.. deno pun xde gadjet canggih2 ni... deno nak kumpul duit, ada rezeki nak beli mesin dialisis

ellieandcarl'sstories said...

em bag mahal tuh myb la. tp klu lappy kite rase ok kot ipah. sbb nye paktis make perfect kate omputih hheheh.. lame2 msti pandai gak gune heheh

ketikketok said...

idam cantik? cubalah resipi mudah fungus BBC MARDI Station hanya di MARDI Station CH

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers