CORETAN TERBARU NADH

La Tahzan: Ujian yang menimpa

Ujian datang tanpa kita duga. Ujian kita tak sama. Mungkin akan sama. Tapi bergantung pada cara individu itu sendiri menghadapi ujian. Ujian datang bukan untuk membebani. Ujian bukan bala. Ujian bukan sesuatu yang diberikan untuk suka-suka. Setiap ujian ada hikmah disebaliknya.

La tahzan buat mereka yang ditimpa ujian. Jangan sesekali menyalahkan takdir. Jangan anggap Allah tidak adik kerana ujian yang mendatang. Ujian sebagai peringatan. Ujian sebagai penguat iman untuk menghadapi hari yang mendatang.

Sekiranya mempunyai masalah, Allah hadirkan cara penyelesaian tanpa kita sedar. Allah berikan pelangi selepas hujan yang turun. Allah beri jalan mudah untuk mengingatiNya. Jadi buat apa bersedih dengan ujian yang menimpa? Buat apa takutkan ujian yang merupakan kasih sayang Tuhan untuk kita. Hadapi ujian dengan senyuman.
Published with Blogger-droid v1.7.4

13 comments:

aimie amalina said...

^_____________^

baiklah kak ngah
opah anggap ujian pagi tadi (sakit perot cirit beret, jatuh dr turun bas) semua ujian ari ni..


huuuuu :))

reenapple said...

yeah.. entry kau tiba di saat aku memerlukan sesuatu untuk menguatkan semangat aku. Betullah... ujian itu kasih sayang. =)

eiela said...

yup, saya setuju. skrg sy fhm segala yang diterima, sekurang-kurangnya Allah sygkan kita dan ada hikmahnya tersendiri.

Eera Shera said...

bila diuji baru Tuhan tu dirindui..x la terus lupa diri

L said...

mngadu la kat dia.. org selalu mengadu kat fb, kat blog.. ngadu la kat Allah.. Dia sentiasa dengna kita.=)

jom tmbah ilmu.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

saya cello191 said...

la tahzan..

anything happens, there is a reason for...^^

Woofer Storm said...

hadapi dgn senyuman..insyallah^^

Aien Not Alien said...

setiap ujian / masalah ada jalan penyelesaiannya...


berserah pada Allah dan berusaha... :)

Rozuan Ismail said...

ujian tunak bagi kita sentiasa ingat pada Dia

Eera Shera said...

baru prasan iffah dah tukar dotcom..peewit :)

FasiHaH SupiaN said...

dah berdotcom kak ifah!!

Lea Isnawi said...

ujian mematangkan kita :)

Nong Andy said...

yeah! terbaik la n3 ni. x perlu tambah apa-apa perisa dah lengkap semua... aku suka n3 ni sgt2 la iffah.

"ujian tu tanda kasih sayang tuhan dgn kita" i love to think it that way. alhamdulilah.. aku salah sorang yg di sayang tuhan :)

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers