CORETAN TERBARU NADH

Light Raspberry Cheesecake

Assalamualaikum para pembaca.
Hari ni aku nak berkongsi resepi. Maklumlah lama dah tak share resepi kat sini. Semakin malas nak update blog sebenarnya. Tapi sebab sahabat blogger tegur mana resepi-resepi masakan? Lama tak letak.
Ini hasil setelah dihias oleh adik aku
Ni yang buat aku nak kongsi ni. Resepi asal dari Sunah Sakura.

Light Raspberry Cheesecake

Bahan A:
90gram gula kastor (aku guna gula pasir sebab gula kastor tak ada. Tapi aku kisar dulu bagi halus)
3biji putih telur gred B

Bahan B:
300ml susu segar (dutch lady full cream)
6 keping cheddar cheese (guna cheesedale) tapi aku tambah sekeping lebih.
110gram mentega

Bahan C:
3biji telur kuning gred B
110gram tepung gandum (ayak tepung)
1camca kecil esen vanilla (aku lupa letak)

Bahan D:
250gram Filling raspberry

Cara membuatnya:
1.Panaskan ketuhar 180 C. Lenserkan loyang dengan mentega.
2.Panaskan susu dengan api sederhana. Masukkan kepingan keju. Kacau rata. Setelah keju cair barulah masukkan mentega.
3.Pukul putih telur dengan gula hingga kembang. (Uji tahap kembang: Pusingkan bekas dan pastikan adunan tidak jatuh)
4.Pukul telur kuning, tepung dan bahan B.
5.Kacau perlahan semasa memasukkan bahan A. (Penting nanti bantat pulak kek tu)
6.Masukkan 4 senduk adunan selang seli dengan filling raspberry yang di letak menggunakan pipping bag. (kalau tak ada ambil plastik jernih. Potong bucunya sedikit saja)
7.Ulang langkah 6 hingga habis adunan kek tadi.
8.Bakar selama 50 minit menggunakan teknik 'Bain Marie' atau double boiler. (letak loyang lebih besar bersama air. Loyang kek diletak di atasnya. Suhu untuk bakar kek 175C.

Okey dah boleh cuba. Senang sangat. Aku bahagikan bahan A,B,C,D sebab mudah nak faham. Oh ya, aku dah buat tiga jenis kek keju.
1. Cheescake Blueberry menggunakan cream cheese.
2. Unbake Cheescake Strawberry juga menggunakan cream cheese.
3. Light Raspberry Cheesecake menggunakan cheddar cheese.

Bagi aku guna creamcheese banyak guna kos. Mahal kot. Jadi baik guna resepi ni. Sebab rasa sedap jugak. Ikut koranglah nak cuba ke tak. Yang penting sedappppp!
Published with Blogger-droid v1.7.4

16 comments:

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hehe tak makan petang lagi ni.. terliur plak tgk..hehe

maszull said...

assalamualaikum iffah...fuyoo meleleh air liur den lihat kek tu...:)

Syuhada said...

Sodapnyo!!!!

p/s:Bukak2 je page ni..trus copy kt mic word..tinggal nk buat jek...hhehehehhe..thx ya..

Eera Shera said...

telan liur..gulp~~

shiema sufian said...

sedaplah pulak tengok, nak try buat lah nanti (:

aDisH.sHidA said...

teringin nak buat cheese cake..tp risau xde sapa makan

Rara Nasiha said...

sedapnya. sedapnya. :)

Nong Andy said...

Aku angkat bendera putih kalau tang cake ni.

*satu hari nanti aku akan belajar buat cake-->Janji itu dah 2-3 tahun masih belum tertunai. buat cup cake pon aku kantoi. tiada bakat?

Rozuan Ismail said...

apsal semua org post pasal makanan ni..huhu

aimie amalina said...

heeeee
walawwweeeii
nnti jumpe opah
buat ni siap2 utk opah okeh
wajib!
hahahaahaa

Shifa Jue said...

alahai.. sooodap wa ckp lu..

Cik Pulau said...

yu..ai nk rasa sikit...heee~

kiera'sakura said...

insyaAllah nt try yg nie pulak ;)

Asrul "iLham" Sany said...

cheese cake = feberet <3 ~

mas saari said...

sedapnya! kenapa akak tak pandai buat kek...huhuhuuu

deno said...

wahhhh.... kek!!! deno kalau semua jenis kek deno makan! emmmm... rasa nak mkn pulak... esok pegi cari kek la....

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers