CORETAN TERBARU NADH

Buat kerja tu biar ikhlas sikit

Pernah dengar ayat macam di atas tak? Bila kita bercakap, pastikan biarlah beralas. Orang kata berlapik. Jangan main sembur je. Hati orang kita tak dapat tahu. Jangan main sedap mulut melaser tak tentu pasal. Kalau iye pun gurau, bukan macam tu caranya.

Ikhlas ke tak siapa kita nak tentukan? Siapa kita nak jatuh hukum tahap keikhlasan orang? Jangan sebab mulut badan binasa. Aku pantang betul orang suka menyibuk lepas tu nak hukum kita kerja tak ikhlas.

Ikhlas tu hanya dia dan Allah yang tahu. Kalau tak ikhlas dia yang akan jawab di hari kelak. Tak susahkan kita pun. Orang menegur ada adabnya. Laser melaser kena tengok tempat dan orang. Kang jadi gaduh pulak. Ikhlas bukannya nampak dari luaran. Ingat, tafsiran berdasarkan riak muka, bahasa tubuh yang kita perhatikan takkan 100% betul.
Published with Blogger-droid v1.7.4

16 comments:

JIJI YU said...

hehe.bior le murut depa

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

ikhlas itu rahsia Allah... hnya DIA yang layak menilai (^___^)

msredcheesecake said...

kita manusia ni suka sgt judge other people ikut sedap rasa kita je.... kalau kena batanghidung sendiri baru tau... sabar je la...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hanya Allah saja tau keikhlasan kita..kadang2 kita pun tak tau, kita rasa mcm ikhlas.padahal dlm hati ada terselit nak menunjuk2

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

biasanya tak ikhlas sebab takde minat kan..huhu

Gen2Merah said...

tu lah kan... sifat2 org ni macam2... ada yg dengki mendengki xtentu pasal... suka menghukum dengan kerja2 kita..
sabar je laa...

saya cello191 said...

org cakap.. ikhlas tu mcm semut itam b'jalan dlm gelap.

xnampak...^^

reenapple said...

aku setuju... manusia suka menuduh tanpa usul periksa...

Hafizin Jamil said...

ikhlas aku hari selasa je..

maszull said...

assalamualaikum iffah ...betul tu biarlah dgn hati yg ikhlas utk melakukn sesuatu tu kalau rasa x ikhlas jgn buat yer x...:)

Nong Andy said...

Iffah, sabo..sabo.. ni dah hangin satu badan bunyinya :)

*meh aku tolong cili-cili kan mulut lazer tu :)

Sunah Sakura said...

nape jiji taip murut? erk

FasiHaH SupiaN said...

setuju....ikhlas tu kerja Allah

kiera'sakura said...

akak pn xske org pertikaikan keikhlasan akak

Cik Pulau said...

ai ikhlas bekerja walaupun gaji xdpat.. err.. xdpt lg. lalala

Anonymous said...

baru terkena tadi..lalu-lalu jer "x abes-abes berbloging,"buta piang betul la,da xle nak cover la student da dengar n tengok kt aku ...geram dengan orang yang kepochi mcm ni...

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers