CORETAN TERBARU NADH

Sebulu ke tak belakang kira

Assalamualaikum.
Aku kadang rasa lemah je bab ni. Bila kita bekerjasama, kita mesti harap pasangan kerja kita sependapat. Sama kepala. Sebulu erti kata lainnya. Bila dah tak sebulu. Yang ni marah yang tu. Yang tu tak puas hati dengan yang ni. Benda jadi serba tak kena kan?

Aku memang takkan selesa kalau masing-masing buat muka. Padahal kita sama-sama kena buat kerja. Berdua, berkumpulan. Semua kena melibatkan perbincangan. Tapi bila dah tak sehaluan. Apapun takkan jadi.

Langkah yang aku ambil ialah muhasabah diri. Tengok diri di cermin. Refleks apa yang kurang. Apa yang tak kena. Kadang kita ni memang suka nampak salah orang je. Salah kita langsung tak sedar. Bila muhasabah, secara tak sedar keburukan kita boleh diperbaiki. Hubungan kerja kita pun akan semakin baik.

Yang kedua ialah mengalah. Kalau masing-masing ego takkan jadi apa. Mengalah dan ajak berbincang. Memang ego tercalar sikit. Tapi mengalah tak semestinya kita salah atau kalah. Tengok hasilnya nanti. Keselesaan bekerja lebih penting dari ego sebenarnya. Itu pendapat aku semata. Korang rasa?
Published with Blogger-droid v1.7.4

14 comments:

Gen2Merah said...

ya ada betulnya... perbincangan berkumpulan ni perlukan persetujuan majoriti... kalau pendapat kita ramai yang tak sokong, ada baiknya kita mengalah, bukannya nak tegakkan benang yang basah...

Bila masing2 ego, maknanya ahli2 dlam kumpulan tu tak sehaluan..

Itu sebab Islam lebih galakkan kita bekerja dalam berkumpulan berbanding individu kerana hasil keputusannya akan lebih dominan utk kebaikan bersama..

Lea Isnawi said...

betul tu..bila dh tak sebulu
jangan dlayankan sgt perasaan
cuba mengalah dan cuba terima die seadanya

ariff al-baqi said...

kadang2 ada gak yg sleeping partner tu,, haha

ahsfantasy24 said...

setuju dengan mengalah tu,
mengalah tak semestinya kalah..

lebih selesa buat kerja sendiri ^^

maszull said...

assalamualaikum iffah...betul tu mengalah x bererti kalah...:)

.........cP~ said...

Tak berani nak bersuara sangat. Dah pernah rasa kena laser pedas-pedas. Lebih baik diam. Biarlah, janji kerja siap.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

ego ego ego.. ego ni memang punca abis..

Kalamhati said...

persefaham tu penting bila keje dlm team kan..tp biasa la,persefahaman tu la yg kita susah nk dpt.

Faaizz d. Zul said...

salam alayk

memang susah nak dapatkan kebersamaan ideal dgn kawan2.
tp ingatlah, kawan kita merupakan cerminan kita.
kdg2, mengalah itu lebih berhikmah. lebih baik lagi kalau sama-sama muhasabah.

=)

Jerr said...

kadang-kadang tu watu group project, ada yang tak participate, susah kan ?

Perlukan komitmen yang tinggi :)

mas saari said...

memang susah nak bekerjasama dengan orang macam ni... tak sefahaman!

Eera Shera said...

grup work byk mslh la

Nong Andy said...

Paling payah kalau ia melibatkan kerja bersama..
adakala memasing nak ikut cara sendiri.
mamasing nak jadi ketua gitu..

bersabar dan bertolak ansur..
cakap memang mudah.. tapi memang setuju dgn muhasabah diri.. itu perlu.

beralah tidak bermakna kalah :)
:)

kiera'sakura said...

yup betol... klu akak , akak suka diam dlu.. tengok salah siapa sebenarnya klu kita dh mengalah tp die xmo mengalah lg akak tnye ape yg x kena sbb ble nk bekerjasam untuk kerja nie mmg kena bertegas..

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers