CORETAN TERBARU NADH

Hanya kerana si perokok

Okey, ni kisah teladan. Bukan aku reka cerita. Pengalaman seorang perempuan yang dah lama kahwin. Dia ada suami. Suaminya perokok. Perokok tegar mungkin. Sebelum kahwin lagi suami dia merokok. Orang kata kalau dah jodoh takkan ke mana kan? Walaupun kita tak suka suami kita merokok.

Sekarang anak dah empat. Tapi suami masih merokok. Sampaikan si isteri nak besarkan rumah semata-mata nak bagi ruang suaminya merokok. Siap buat pinjaman sampai beratus ribu. Hanya kerana rokok.

"Abang nak sakit, sakitlah sorang. Kami anak beranak nak hidup lama dan sihat,"

Tapi kalau dah namanya tegar. Mana nak layan ayat begitu. Sayang punya pasal. Pasal rokok pun kena mengalah. Nasihat aku, sebelum kahwin baik pilih lelaki yang betul-betul sesuai. Jangan tangkap muat je. Nanti dah kahwin baru sibuk nak menyesal dan nak cerai.

Oh ya, ada jugak kes isteri mintak cerai tak sampai seminggu sebab kantoi suaminya perokok. Selama bercinta tak tahu pun lelaki tu perokok. Kan? Tak pasal jadi janda muda. Ingatlah perokok, kesian orang yang di sekeliling awak. Takkan sebab sebatang rokok awak nak jejaskan kesihatan beribu orang sehari?
Published with Blogger-droid v1.7.4

12 comments:

saya cello191 said...

sape yg nk laki mrokok...
rasanya xde...

so lelaki,sila berenti mrokok~~
^^

NIA SI DRUMSTICK said...

arghhh!!!stress!!skrg sy kapel ng perokok tau..ssh tol nk sruh die berenti merokok..huhu..ade tips2 x??

mas saari said...

rasa akak rokok tu tak bolehlah jadikan alasan utk bercerai..

husband akak pun merokok, tapi akak terima dia seadanya... perlahan2 lah kita suruh dia berubah!

insyallah kalau kita sabar pasti dia akan berhenti juga..

kiera'sakura said...

bg akak, akak x pernah halang org tue nak merokok.. sbb dia dah cukup dewasa untuk buat pilihan apa yg perlu dan tidak..

tapi satu jer akak warning dengan mereka yg merokok nie.. jangan merokok dekat org yg tak merokok, ibu mengandung, budak2 kecik. dan jgn hembus asap tue kt muka org.. klu tak mmg makan tazkirah la jawabnya..

FasiHaH SupiaN said...

hmmm skrg pempuan pun ade yg merokok gak...hailaaa

Nong Andy said...

nasib baik laki aku tak merokok hehehe.. tetiba rasa bertuah kui..kui..kui..!!

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

means laki dia tipu yang dia x merokok la? hmm

adam narzuan said...

berenti sekarang!!!! hehehehe.. adam mengaku yang dulu adam perokok tegar.. tetapi sekarang dalam proses berhenti.. doc tak bagi berenti mengejut.. doakan kejayaan adam yer.. hahaha...

Eera Shera said...

x suka perokok..

kalo x merokok kt rumah xpe lg

tp x kn la nk tgk die mati cpt kan

maszull said...

assalamualaikum iffah...agaknya mula2 x kisah bila dah lama2 baru terasa menyesal kot dpt suami kaki merokok...:)

Yasmin Aris II said...

saya anti rokokk !!!

deno said...

abgngah deno perokok tegar, tapi bila dia kawen dgn kakngah, terus stop smoking... sbb die dah janji dgn kakngah.... :)

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers