CORETAN TERBARU NADH

Blog kita

Aku ada slogan baru untuk korang.

Blog kita identiti kita.

Apa tu? Sebenarnya antara sedar ke tak sedar blog kita ada readers. Tak kisahlah satu ke dua orang pun. Bila dia membaca, dia akan mengenali kita melalui penulisan.

Misalnya aku. Sahabat blogger yang melawat aku ada ungkit cerita lama. Masa diorang tak pernah jumpa aku. Diorang tak sangka yang aku muda lagi. Sebab tengok penulisan kat blog macam matang.

Aku tak salahkan diorang. Sebab apa yang kita tulis kat blog boleh melambangkan diri kita. Kalau kita tulis macam budak-budak mesti orang akan terkejut bila tahu umur sebenar.

Ada jugak blogger yang tegur aku. Dia kata bila kat blog penulisan formal. Tak ada bahasa sms. Bahasa pasar adalah sikit. Bila komen atau mesej bahasa sms. Sampai orang susah nak faham. Jawapan aku mudah je.

Blog ni medium penyampaian ilmu atau suara hati. Bila guna bahasa yang tak standard rasa bersalah pulak. Sebab kita pun tak tahu pembaca kita dari mana dan pemikiran macam mana. Jadi nak senangkan hati semua aku memilih memperkasakan bahasa kita. Sekian.

Ps: Dia kaya sekarang. Cepat suruh dia belanja.
Published with Blogger-droid v1.7.4

17 comments:

sifu im said...

cam aku..menulis sebijik cam umur a.samad said..hakikat umo 22..babyface lagi kate kan..haha

K O R I E said...

Penulisan yg matang!
good good!

Asyikin said...

hahaha, betul-betul, mcm kiter, kiter tulis entri tak mcm org umur 26. Eh? =.='

Lia Lomi said...

betul2...

Ku Azhar said...

ku prefer tls ikut hati ku..hehehe..time rasa nk formalkan..formal la.. :)

Luqeem™ said...

penulisan melambang cara kita cakap dengan orang lain macam mana..

maszull said...

salam iffah...biasalah kan ramai orang banyak ragamnya n x semuanya samakn...:0

tamlegend said...

aku tulis ikut dan...hahaha

sergeant keroro said...

erk, saya dah tua. uhuk uhuk

aimie amalina said...

sentiasa suke bace belog kak ngah =]

reenapple said...

ohooo... setuju3... penulisan kita menunjukkkan siapa kita.. eh..??

nice entry.. =)

JIJI YU said...

aku same gak cam sifu im

Niena Pengembara Ilahi said...

bahasa yg standard lgi ok sbb senang kta nk faham...

Niena Pengembara Ilahi said...

dan lgi satu,kalau org nk search pape, diorang akan taip formal :)

bahasa bebudak susah nk faham...ala, yg cam taip manje2 tu, biasanya blog yg camtu terus close tab je hehehe

Susie said...

bahasa melambangkan bangsa...

http://susiyantisoleman.blogspot.com/

Shaherah said...

shera pun suka taip full dari ade shortform.. tapi masih ade macam budak2 lagi.. >.<"

fRaMe+LenSeS said...

Nadh setuju dengan jiran

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers