CORETAN TERBARU NADH

Jiwa kacau

Pernah tak korang diamuk rasa serabut. Jiwa kacau. Tertekan kerana perlu memilih antara dua? Ya hidup ni adalah pilihan. Hanya kita yang mampu memilih jalan yang terbaik untuk kita.

Tapi manusia yang alpa memang selalu lupa. Yang sekeliling hanya memerhati. Dia rasa dia bagus tapi ada kelemahan juga dalam diri. Tapi dia sedar atau tidak bukan persoalan.

Yang nyata hati kata benci jiwa kata sayang. Kau membenci seribu kali tapi tidakkah terfikir yang orang yang dibenci pernah disayangi satu ketika dulu? Tak sayang dengan perhubungan bertahun terbina hanya kerana makan hati?

Dendam takkan buat kita bahagia. Percayalah. Buanglah jauh-jauh rasa negatif tu. Sampai bila nak lari dari masalah? Kalau ye pun benci jangan sampai berdendam sampai mati. Ingat kita hidup sekejap cuma.

Selalu hati cari salah dia. Tapi salah sendiri? Susah kalau orang suka ikutkan hati. Tak ingat kata pepatah? Ikut hati mati. Kau nak tunggu dia mati baru hati kau puas? Seribu kali kau benci sejuta kali kau dibenci.

Lupakan sengketa. Damai kan lebih baik? Jiwa tak kacau. Dosa mengumpat tak ada. Bahagia sampai ke tua. Kau sakit hati sekarang tapi sampai bila nak turutkan rasa? Orang lain bahagia kau derita. Mungkin inilah balasan yang Allah nak tunjuk sebab terlalu mengikut rasa. Sekian.

Ps: Dia tak begitu rasanya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

10 comments:

Bella Bell said...

gua pn tengah jiwa kacau.. tp gua tahu, mgkn ni ujian buat gua.. :)

Sunah Sakura said...

percayalah, Allah lebih tahu mana yang terbaik untuk setiap hambaNya!

saya cello191 said...

kalau benci orang,hidup mesti tak tenang~~

aimie amalina said...

=]
cucu opah selalu baik
opah tawu die akan pilih jalan yg 'sakit' tapi senyum diakhirnye...

JIJI YU said...

aku baru je nak komen cam sunah komen ceyt

sergeant keroro said...

baru nak komen macam jiji komen, haish

Kalamhati said...

aaiitt nape idea nak komen cem sama je ngan sunah & jiji..hehe

btul tu..Allah tahu apa yg terbaik utk kita..sooo minta petunjuk dr DIA..insyaAllah..=)

FaKArePa!n said...

komen aku sama macam ostad jiji.. hehe

H.J said...

jangan berdendam dengan aku yer,,ehee

maszull said...

alam sunah...hari ni semua pemikiran die org kat atas ni sama jer kn....nak komen pun sama juga....

apa2 pun minta petunjuk dr Allah selalu yer...:)

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers