CORETAN TERBARU NADH

Cerpen: Hanya kerana mata

"Awak ni buta ke apa? Mujur kereta saya tak calar," Angkuh sungguh. Nadzrie tersenyum sahaja. Dibiarkan wanita itu dengan lagaknya. Pantas dia menghulur tangan kepada wanita buta.

"Puan tak apa-apa?" Nadzrie prihatin.

"Tak. Terima kasih. Saya tak perasan ada kereta. Saya ingat..." belum sempat wanita buta menghabiskan ayat Syakira mencelah.

"What? Kau ingat jalan ni bapak kau punya? Dasar buta. Tak cukup ke buta mata? Nak buta hati pulak?" Nadzrie menggeleng. Wanita ini sangat melampau.

"Maaf cik. Saya rasa cik tu yang buta hati. Yelah, dengan orang istimewa macam ni pun cik nak gaduh. Dahlah memandu secara bahaya. Kalau saya tak ada tadi mungkin cik jadi pembunuh tau tak?" Suara lelaki masih tenang. Wanita buta hanya tersenyum.

"How dare you? Kalau dia mati pun aku peduli apa? Kereta aku lagi berharga tau? Kau dan perempuan ni sama je. Pergi matilah korang," Syakira menghentak kaki dan berlalu. Nadzrie memandang. Matanya masih tak lepas memandang walau kereta mewah berjenama Bentley itu lama berlalu.

"Encik terima kasih selamatkan saya. Mungkin Allah hadirkan awak untuk panjangkan umur saya. Jasa awak tak mampu saya balas," Nadzrie terpinga. Lama melamun.

"Sama-sama puan. Saya pun kebetulan je ada tadi. Kalau ada orang lain tak mustahil dia akan tolong,"

"Encik, terima kasih lagi sekali. Ini kad saya. Kalau ada masa awak datanglah. Saya akan belanja makan. Tanda terima kasih," Siti Hadhirah senyum sambil menghulur kad. Nadzrie sambut perlahan.

"Oh ada kedai makan. Hebat sungguh. Walaupun keadaan puan begini..."

"Encik, walaupun saya serba kekurangan. Saya tak pernah mengeluh. Sebab saya masih mampu melaksanakan kerja serta beribadat kepada pencipta. Oh ya saya dah lewat. Terima kasih lagi sekali. Assalamualaikum," Nadzrie tersenyum. Sungguh cekal hati wanita itu.

*****

"Daddy, sorry lambat. Ada perempuan buta ganggu Ira tadi. Ish serabut betul," Syakira menghempaskan beg di meja ayahnya.

"Syakira, daddy kenal sangat anak daddy. Lambat bangun. Lepas tu mula nak salahkan orang lain. By the way, kenapa dia ganggu pulak?" Datuk Soleh memandang anak tunggalnya.

"Daddy, dia boleh main lintas je. Mujur tak calar kereta tadi. Kalau tak mampu ke dia bayar? Dasar buta, miskin pulak tu. Lepas tu ada pulak hero hindustan marah Ira. Dia ingat dia siapa? Tak guna betul!" Syakira berapi. Datuk Soleh menggeleng perlahan. Penat nak didik anaknya. Entah di mana silapnya.

"Daddy dengar tak ni?"

"Daddy dengar. Ira janganlah bongkak. Ira tahu tak orang buta istimewa sangat. Jangan lupa mummy juga seorang yang buta. Ira patut bersyukur kerana Ira dapat melihat,"

Syakira terdiam. Lama mummy menghilang. Sejak kecil dia tak dapat merasai kehangatan pelukan seorang ibu. Mummynya dihalau keluar dari rumah agam oleh neneknya. Itu menurut cerita Daddy.

"Daddy, i miss mummy so much!" lantas Daddynya dipeluk erat. Tangisan mereka bersatu.

*****

"Nadzrie awak memang berbakat. Tak sia-sia ayah awak bersara awal," Datuk Soleh tersenyum.

"Tak ada apa nak dibanggakan Datuk. Ini hasil didikan ayah jugak. Lagipun saya jalankan tugas je," Nadzrie selalu merendah diri. Jauh beza dengan anaknya.

"Oh, sekarang lunch time. Apa kata Uncle belanja. Tak pernah kita berpeluang makan sama,"

"Eh apa pulak. Biarlah saya yang belanja. Apa kata kita pergi ke restoran Seri Iman. Saya lama nak pergi sana tapi tak berkesempatan," Datuk Soleh angguk.

"Nama tu..." Langkah Nadzrie terhenti.

"Kenapa datuk?" Datuk Soleh menggeleng lalu berjalan menuju ke pintu pejabat.

*****

"Hello. Daddy kat mana? Jom lunch," Syakira mula bosan. Kerja di butik tak pernah sudah. Butiknya hasil idea sendiri. Dia sukakan alam raja sehari. Sebab itulah dia memilih untuk menjadikan impiannya sebagai kerjaya.

"Daddy on the way nak pergi makan. Kat Bangsar. Nak ikut?" Nadzrie hanya tersenyum.

"Of course nak. Nanti Ira datang," Talian dimatikan.

*****

"Kak, abang Soleh ada kat sini," Maryam cemas. Siti Hadhirah terperanjat. Setelah 18 tahun dia menghilangkan diri. Tak pernah sekalipun dia berjumpa dengan lelaki itu.

"Nak Yam halau dia ke?" Maryam laju ke depan.

"Jangan Yam. Biarkan dia. Yam..." Namun tak sempat dia menghentikan langkah adiknya.

"Abang buat apa kat sini? Tak cukup ke abang susahkan keluarga kami?" Terpinga-pinga Nadzrie atas sergahan itu. Datuk Soleh bangun segera. Dia juga terkejut adik ipar iparnya ada di sini.

"Kenapa terkejut? Baliklah tempat abang. Abang tak layak makan kat sini," Siti Maryam tempik kuat. Siti Hadhirah laju keluar.

"Yam, Dhirah. Abang tak faham. Kenapa kamu berdendam dengan abang. Apa salah abang? Abang juga menderita,"

"Daddy, apa semua ni?" Syakira memandang pelik. Nadzrie tercengang. 'Anak Datuk Soleh rupanya.'

"Ira, duduk dulu. Nanti daddy terang. Yam, Dhirah duduk jugak. Nadzrie awak jadi saksi,"
Syakira mencebik. Menyampah dia dengan lelaki itu. Bukan dia tak kenal. Walau sebukan peristiwa itu berlalu. Dia masih ingat lelaki yang konon hero hindustan. Perempuan buta itu pun.

"Ira. Ni makcik saudara kamu. Adik beradik Mummy Ira," Syakira terkejut.

"Wait Daddy. Gurauan apa ni? Tak kelakar okey. Jangan kata perempuan buta ni my mummy dan lelaki miskin ni my cousin? Haha," Nada jengkel. Nadzrie tersenyum. Perangai tak berubah.

"Nope. Nadzrie ni bakal suami Ira. Dia anak Datuk Yusof yang daddy selalu cerita," Nadzrie pula terkejut. Sungguh terkejut. Senyuman disembunyikan saat muka Syakira menyinga.

"Sabar Ira. Daddy bersalah sebab rahsiakan hal ini. But perempuan ni bukan mummy. Dia adik kembar mummy. Mummy lama dah meninggal," Datuk Soleh nampak air mata bergenang. Syakira bangun dan terus berlari keluar dari situ. Sedihnya bukan kepalang. Nadzrie segera mengejar.

"Abang, kenapa abang rahsiakan dari anak saudara kami? Kenapa abang? Kesian budak tu," Siti Maryam sedih.

"Dia terlalu bahagia menanti kepulangan Kak Sunah. Abang tak mampu bagitau hal sebenar. Dia dah banyak menderita sejak kecil,"

"Jadi abang ingat rahsiakan kematian Kak Sunah mampu membahagiakan dia? Kami masih ada untuknya. Setiap hari kami berdoa agar kami ditemukan dengan anak saudara kami. Satu-satunya tinggalan arwah," Siti Hadhirah tersedu.

"Yam, Dhirah. Abang minta maaf. Puas abang cari kamu berdua. Tapi gagal. Mak abang sampai saat dia meninggal pun masih berdendam dengan keluarga kamu. Maafkan abang," Datuk Soleh menunduk. Kesalannya tak berguna. Isterinya meninggal. Anaknya pula teruk perangai.

*****

"Kenapa daddy? Rindu mummy eh?" Syakira jauh berubah sejak kejadian itu. Segala perubahan hanya Nadzrie yang dapat menjawab persoalannya.

"Taklah. Daddy bahagia tengok Ira bahagia. Oh ya, tadi daddy melawat mak saudara kamu. Mereka sihat je," Syakira tersenyum.

"Suami kamu mana?" Syakira menunjuk ke arah luar. Nadzrie sibuk membasuh kereta. Memang tak salah pilihan hatinya.

"Ira, daddy minta maaf. Daddy buat semua ni tanpa persetujuan Ira," Datuk Soleh memandang redup.

"Ira tak kisah. Memang mula-mula Ira tak boleh terima. Tapi disebabkan mata Ira dah lama terpandang Nadzrie sebelum Daddy jodohkan lagi, Ira terima,"

"Eh! Ira dah lama kenal Nadzrie tu?" Terkejut.

"Kalau Daddy nak tahu, dialah lelaki hero hindustan yang selamatkan mak saudara Ira tu. Lama dah Ira suka dia," malu.

"Eh apa yang diborakkan anak beranak ni?" Nadzrie mencelah.

"Tak ada apa bang. Bergosip dengan Daddy je," Keduanya ketawa. Nadzrie sahaja terpinga-pinga. Namun, dia bersyukur keluarga ini kembali bahagia. Siapa kata cinta pandang pertama tak wujud? Semuanya hanya kerana mata.

TAMAT

Nota Iffah: Payah karang dengan tangan berbalut ni. Sakit otot. Haha.

Ps: Dia suka aku pun suka.
Published with Blogger-droid v1.7.4

9 comments:

Sunah Sakura said...

karya pertama dalam keadaan tangan berbalut ye?

nice~ :)

nur Muhammad said...

bes2,,..

fRaMe+LenSeS said...

Ahahaha comel?
Maceh. Suka sgt.

ijA said...

best cerpen ne...tabah sungguh..walaupun tangan berbalut lagi..

maszull said...

salam iffah...best nya cerpen ni semoga iffah tabah menulis walaupun tgn masih berbalut yer...:)

kiera'sakura said...

nice.. =)

mendoakan iffah cepat sembuh...

Kalamhati said...

clap!clap!clap!..iffah mmg berbakat..truskan!

sergeant keroro said...

masih terbaik. ilham cerita hindustan la ni.

fRaMe+LenSeS said...

kero :: nadh setuju. lalalalala~~

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers