CORETAN TERBARU NADH

Cinta itu buta, pekak dan bisu

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Ada blogger tanya kenapa blog ni nama Buta+Pekak+Bisu=Cinta? Aku tak rasa terang lagi bersuluh kat header aku maksud tajuk blog aku. Sebenarnya, aku kan berjiwa jiwang. Jadi tak hairanlah tajuk jiwang dan bermakna. Masa aku baca kisah pemburu dan gadis buta, pekak dan bisu aku tetiba dapat idea ni.

Hal ni sering terjadi bukan? Manusia dibutakan oleh cinta yang tak ada mata. Manusia buta dengan mengejar cinta manusia yang pasti aka nada pengakhirannya. Manusia terlalu taksub mengejar cinta dunia hingga lupa yang cinta hakiki cumalah Allah S.W.T.

Manusia jadi buta dan lupa segalanya. Penting sangat ke cinta tu? Sampai sanggup dibutakan hati untuk menilai baik dan buruk? Butakah hati itu untuk mencari makna disebalik cinta manusia yang kadangkala bukan dari Allah tapi dari syaitan durjana yang menggoda manusia?

Salah manusia atau cinta jadi begitu? Argh kusut memikirkan masalah cinta. Kadang nak lari jauh-jauh dari cinta manusia yang sering melalaikan kita. Sebab takut kita dibutakan, dipekakkan dan dibisukan pada saat akhirnya. Takut sekali. Jaga iman, jaga hati dan jaga peribadi. Jauhkan dari cinta yang melalaikan dan dekatkanlah cinta kita dengan Allah. Itu lebih baik!
Nota Iffah: Ikan Kaloi tak buta, tak pekak dan tak bisu agaknya?

14 comments:

missSenget said...

aku lemah ifa.. T__T

selalu lalai..

iZ said...

jangan buta hati sudey.. =)

kay_are said...

jawapan paling simple.. ini saya nye blog so saya nye suka nak bagi name ape.. ^^ tapi memang unik name blog ni

ahsfantasy24 said...

betul cinta boleh membuta dan menulikan,
tapi ada juga cinta yang buat kita
buka mata dan telinga ^^

eyqa amin said...

cinta pada manusia akan mati...cinta pada yg ESA akan kekal selama-lamanya =')

kiera'sakura said...

cinta antara ajnabi yg membawa kita lebih mencintai Allah, yg tue lagi indah kan.. :)

Mrs. Abi said...

iffah nak tau.... jiran sy ni laki dia imam masjid....yg jiran sebelah sana pulak laki bini suka mengata kt org...aritu depa boleh kutuk bini imam ni ckp imam punya bini kera sumbang, xpenah nk bersembang2 gosip2 dgn depa...

p/s : sy rs baik jd kera sumbang pulak dri dpt dosa kering bergosip2 kan.....

reenapple said...

yeah.. aku setuju dengan kau.. Ahahahha. Kita buta, pekak dan bisu bila berhadapan dengan perasaan cinta.. aku pernah alami satu tika dulu.. ehehehehe.


#aku rasa ikan kaloi tak bisu, pekak dan buta.. ehehe. kalau tak, dia tak kan baca blog kau.. huuuu

Anonymous said...

SAYa RABun+LABAng+SENGau :p

maszull said...

assalamualaikum iffah...moga cinta tidak membutakan hati kita yer...:)

Nong Andy said...

hahahaha.. CINTA tu banyak kuasa. Boleh membutakan. boleh menulikan dan boleh membisukan. ah.. aku jadi super pendiam lepas broken heart suatu masa tu.. nah! itulah jadi bisu akibat cinta akakakaka. contoh aja!

*Ikan kaloi tak buta. tapi sengau ke ekekekke... labang tu apa ah? ikan kaloi??

Bidadari Syurga said...

hurmmmm....

deno said...

yup! bila deno baca semua ni kan, mmg betul... :)

outbound training malang said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers