CORETAN TERBARU NADH

Kistot: Aku dan jam tangan

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Nama aku Tirah. Athirah sebetulnya. Aku ada kawan. Dia suka memerliku. Sebab? Aku kelihatan bodoh tanpa jam tangan. Itu katanya. Aku tanya semula. "Kenapa?" Dia gelak kuat. Satu pasaraya boleh dengar. Aku masam. Ku gesa lagi bagi dia pening.
"Sebab orang tak pakai jam tangan ni orang tak menghargai masa. Bodohlah orang tu kalau tak hargai masa. Kaulah orang tu!" Aku senyap. Cuba menafsirkan kata-katanya.
"Ah aku kan selalu tanya kau pukul berapa?" Aku berkira-kira untuk membidas.
"Kau tanya aku sebab kau tak tahu. Sebab tu aku kata kau bodoh. Lain kali tengok jam sendiri. Bukan mahalpun, jam RM 10 berlambak kat kedai," Aku terasa hati. Namun aku diamkan saja. Dalam hati penat berfikir. Apakah kerana jam RM 10 aku digelar seorang yang bodoh? Sampai 20 tahun lamanya aku masih teringat jam tangan dan bodoh. Sampai sekarang aku tak pakai jam. Aku anti dengan jam. Dia musuhku.
"Aku tak bodoh pun tak pakai jam sebab aku usahawan berjaya sekarang!" Aku senyum puas.

Kesimpulan dan pengajaran cerita ni? Korang fikir dan komen sendiri. =) Lama aku tak buat cerpen kan?

13 comments:

ArELeEz said...

leez xnk wat kesimpulan maksud t'sirat si kwn tuh. tp, more to m'bidas kot.. intelek xdinilai melalui jam mahupun lahiriah seseorg. tp, sumenye depends on the way we react & the way we think.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

pakai jam or tidak.. mcm tak ada kena mengena pun kan.
org yg pakai jam tp tak hargai masa.. sama jew dgn mrk yg tidak berjam.

.........cP~ said...

Salam.

Don't judge a book before you read it..Hehe. Tak pakai jam jugak. Sebab guna jam misi yang gantung tu. Bazir je beli jam kalau pakai sekali sekala je.

Kalau kita kekurangan sesuatu, tak bermakna kita tak boleh berjaya pun..kan..kan..?

Faizul Osman said...

tak bermakna org yg tak pakai jam tu bodoh... kadang2 org tu pakai je jam.. tp, tak tepati waktu...

http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/perkahwinan-termuda-16-tahun-14-tahun.html

reenapple said...

kesimpulannya.......... jangan memandai kata org bodoh nanti satu hari dia kan berada tinngi dari kita.. =D

Abil Fikri Ahmad said...

Nabi tak pakai jam pun, sampai kiamat satu dunia org selawat padaNya...

Noraim said...

kadang2 pakai jam tu xselesa. bkn bodoh :)

Asyiqin Haulisah said...

iolls berjaya je tau walaupun tanpa jam. sedap membodhkan org ye, tgoklah athirah dah pun berjaya.

Asrul "iLham" Sany said...

memebr bengang sebab selalu tanya dia kot hahaha

kiera'sakura said...

erm mungkin faktor keliling die yg buat dia jadi ckap lantang mcm tue..

akak pulak terasa sama baca kistot nie.. kistot pulak dah kisah kontot? err errr :p

Budak pakai jam said...

Orang kata tak hargai masa je kalau tak pakai jam. Asyik tak tahu pukul berapa. Bangun lambat sebab tak tahu jam berapa dsb. Mana ada kata bodoh wehhhhh!! pitenah

Leeza dayasari [santai leeza] said...

saya minta KL dan putrajaya...
1. KL
2.KL
3. PUTRAJAYA....

maksudnya kita akn sama exam sama paper.. sama nota.. waaaa bolehlah kan kita share2... nak nota? hehehehe

aimie amalina said...

perghhh
unik la..terasa akak ngah dh menjadi org lain plak ble wat kistot ni
hehehhe



kesimpulannya, jgn nak mandai judge owg itu ini..kita tak taw pucuk pangkal owg tu cm ne..heeeee

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers