ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Aku datang membawa perkhabaran. Erk berangan nak jadi orang dulu-dulu. Dahla kita masuk dapur ye. Hari cuti memang banyak dugaan. Makan masak makan masak. Macam-macam aku fikir. Sampai geledah segala blog masakan. Kot-kot ada yang berkenan. Bukan buat menantu. Belajar memasak yang baru. Aku ada 3 resepi hari ni. Nak mulakan dengan sagulah. Pagi tadi aku buat. Bosan cuti-cuti tak keluar ni.
Sagu Gula Melaka.
Bahan Sagu:
4 sudu besar sagu (Ala biji-biji putih tu. Pergi cari kedai k)
1/4 cawan air (Rasanyalah. Sebab aku letak air banyak tadi. Jadi lembik sikit. Tapi lagi best)
Beberapa titis pewarna hijau dan kuning(warna ikut kreativiti ye)
Bahan kuah gula:
1 sudu besar Gula melaka+air sesudu
Bahan kuah santan:
2 sudu santan segar(paket pon boleh)
Cara buat sagu:
Basuh sagu.
Didihkan air dan letak sagu.
Kacau sampai dia melakat. Putih sagu pun berkurang.
Sejukkan.
Bahagikan dua bahagian.
Satu warnakan kuning dan satu lagi hijau.
Cara buat kuah gula:
Panaskan air.
Masukkan gula.
Cairkan. Siap
Cara keseluruhan:
Letak sagu dalam bekas comel seperti dalam gambar.
Masukkan gula.
Masukkan santan.
Siap untuk dimakan.
cara buat! |
Jemput makan! |
Erk bendanya dah habis. Buat sendiri ye korang. Sedap!
Post by,
Miss Ran
No comments:
Post a Comment