ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
- 1 1/2 cawan tepung biskut marie (biskut marie yg dikisar dan diayak)
- 3/4 cawan gula halus (gula castor / gula pasir yg dah di'blend')
- 1 cawan butter - suhu bilik (saya guna buttercup)
- 5 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- sedikit esen vanilla, pewarna (ikut suka), asam hawflakes
Cara-cara
- pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan
- masukkan telur satu-persatu
- masukkan tepung diselang seli dengan susu, pukul sebati
- tambah esen vanilla, gaul rata
- asingkan adunan beberapa bahagian (ikut jumlah warna yang dipakai)
- masukkan 2-3 sudu adunan ke dalam loyang yang dah disapu dgn butter dan kukus lapisan pertama (lebih kurang 5 minit or less. kalau tak melekat di jari, maknanye dah masak dah tu)
- susun asam hawflakes di atas lapisan pertama tadi, dan lapiskan dgn 2-3 sudu adunan yg berlainan warna
- ulang langkah 6 & 7 sehingga adunan habis (kalau rajin boleh lapis nipis2, masa utk kukus selapis-selapis jadi lebih singkat. kalau malas, buat jer besor-besor..hhee)
ps: I baru cilok. Belum buat. Jadi ke tak kita tunggu sampai dapur datang kepada aku! klik sini myresepi
Post by,
Miss Ran
2 comments:
kene cuba ni. kalau dah cuba t, I backlink kat u yer
wah tasha..best tol..membe da wat jd..tpi kne try sndri br puas hti..ske mkn kek lapis srwak ni
Post a Comment