CORETAN TERBARU NADH

Cara nak sabar dengan perangai lelaki

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Inilah keyword yang buat aku nak gelak. Apakah? Ingat aku pakar lelaki ke? Tapi memang ada je orang tak reti sabar dengan perangai lelaki. Contoh aku. Sabar jelah. Lelaki ni lain dari kita yang perempuan. Tu aku tau. Perangai mereka apa ye?

1. Suka fikir mudah.
Diorang tak suka memeningkan kepala macam perempuan. Diorang jarang cerewet. Ada yang cerewet. Kalau shopping, ambil dan bayar. Kalau tak nak beli jangan pegang-pegang benda tu. Dia nak semua jadi mudah. Jadi dia tak kusut kepala. Tu lelaki suka pakai simple je. Tak ada nak tengok padan ke, cantik ke apa ke. 

2. Tak nak faham perempuan.
Ini betul. Majoriti tak faham perempuan. Sebab tu selalu bercanggah pendapat. Akhirnya makan hati. Sampai bila-bila dia akan kata perempuan ni rumit. Lepas tu dia malas nak faham dah. Sebab complicated sangat kot. Haha.

3. Suka buli aka menyentapkan.
Ini selalu aku kena. Siapa yang suka buat tu? Geng ustaz iaitu Jiji, Sifu, HJKembo. Abang kandung aku. Anak murid aku. Jiran aku. Budak busuk Kirin dan yang paling suka buli aku ialah Atuk Ninja. Semualah. Majoriti yang aku kenal suka buli perasaan perempuan. Buli macam mana? Perli, sindir, gurauan kasar, perkataan yang menyentapkan hati dan minda, gurauan yang tak layak digelar gurauan. Macam-macam lagi. Diorang lagi suka buat kita marah rasanya. Haha.

Cara nak sabar? Istighfar banyak-banyak. Tarik nafas. Kalau melayan perasaan marah sangat susah jugak. Sabar je dengan perangai mereka sebab setiap manusia ada kelemahan dan kelebihan. Cuba seimbangkan. Jangan turutkan rasa marah tu. Syaitan suka. Bukankah perbezaan dapat mengeratkan hubungan persaudaraan? Apapun terima mereka seadanya. Sekian.

Ps: Dia pun suka macam ni.

16 comments:

Sunah Sakura said...

habislah diorang sume rasa bersalah kat u..

Puan tia said...

xkose mak nak sabar nak..mak lempang lapanploh kali je senang..miahahahahaahah

Sis-Lin said...

Memang tau,...'DIA' pun macam ni jugak...grrrr

kiera'sakura said...

mesti diorg dok susah hati tue.. hihihi

maszull said...

assalamualaikum iffah...wah semuanya tersenarai dlm list la...cian iffah kena buli kat blog ngan mereka tu yer...:)

Aien Not Alien said...

memang macam tu la..hihi..

dibuli gurau2 je...

budak penjara said...

abis ko buli aku selalu, ko ingt aku x sabar ke??haha

Faaein Talip Roy said...

sabar ajelah..
anggap saja mereka tu perencah dalam hidup kamu iffah..

tanpa mereka pasti kurang rasa, kurang gula, dan apa saja dalam hidup tu.. hehehe..

fRaMe+LenSeS said...

saya berazam untuk lebih kuat membuli di masa depan.

sekian memaklumkan,
Nadh :P

JIJI YU said...

ek eleh..mcm le die je sabor ngn kita..menyampah aku

Asyikin said...

hahaha, saya bersabar dengan dia sebab dia first time baru bercinta, semua benda nak kena ajar. hihi

al-kisah said...

lelaki xske dibuki tap ske membuli~

Munna said...

tu mmg peel tegar lelaki la..xleh nak elak..cuma bila kita rasa tak tahan sgt or marah meluap2, kita kenang balik kelebihan2 dia, apa yg sweet ttg dia n apa yg menyebabkan kita terima dia dulu..n insyaAllah marah tu akan reda =)

aNaYaNa said...

xpayah sabar2..cuba buat dia hilang sabar pulak..haha..

aimie amalina said...

kakakkaka
finally u do it dear!
gud2!

mang nak seribu kali like
hahahaha

ish2


kakngahhhhh!
apakah feed yg di sebelah ini
T___________________T

nak g bubuh jugaklahhh!=)

Suhaili Sarif said...

HAHAHA...i loikeee
mmg kena istighfar byk2..
sampai skrg x paham dgn dorg
hihi

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers