CORETAN TERBARU NADH

Cerpen: I hate love story

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Tajuk dipetik dari Filem Hindustan. Ceritanya berlainan=)

“Wei, korang ni asyik lepak dalam bilik je. Tak bosan ke?” Meera melihat ke luar tingkap.
 “Tak,” Hampir serentak keduanya menjawab. Meera mendengus geram. Dia kebosanan.
“Jomlah keluar. Tengok wayang ke apa ke,” Dia berusaha lagi.
“Tak naklah. Kitorang dah melekat tengok Secret Garden ni,” Z menjawab. Nama sebenarnya Zahirah.
“Ala Z. Aku tak layan cerita cinta bagai. Bosan tau,” Meera geram. Lantas dia bersiap. Dia nekad keluar sendirian. Z dan Wani terus leka dengan cerita itu.

Xxxxx

“Lep kau ada mana?” Haire memerhati sekeliling.
“Alamak Ri. Aku ada kerja tetiba. Kena fly kelantan,” Alif ujar dengan nada bersalah.
“Tak apalah. Aku dah ada kat sini. Tahulah aku nak buat apa,”
“Sorry Ri. Aku balik kita outing sama. Janji!” Alif memutuskan talian. Tergesa-gesa bunyinya. Haire mengeluh.
“Apa aku nak buat ni?” Dia terus mendapatkan kerusi. Letih pula berdiri.
“Eh saya punya tempat ni,”
“Alamak, saya dah duduk. Nak buat macam mana?” Haire sengih.
“Bangun jelah balik. Lagipun saya perempuan,” Haire tersenyum. Dia terus bangun.
“Ambillah. Saya bukan apa, cuma tak suka bergaduh dengan orang perempuan. Tak berbaloi,” Sinis berkata.
“Apa awak kata?” Geramnya memuncak.
“Haire, saya Haire,” Sengaja dia memperkenalkan diri.
“Tak ada hati nak berkenalan dengan lelaki macam ni. Sakit hati!” Dia segera bangun.
“Eh tadi kata nak duduk cik…” Haire memintas.
“Asyikin. Puan Asyikin,” Dia berlalu. Haire tersenyum penuh makna. Langkah Asyikin diperhatikan. Hati terasa sesuatu. Tak pernah berdebar sebegini laju. Dia mengekori perempuan itu seharian.

Xxxxx

“Rimas!” Meera membentak.
“Eh kenapa kau ni?”
“Rimas dengan mamat sekor tu. Kelmarin asyik ikut aku. Sampai aku layan wayang pun dia ikut. Hari ni dia sibuk kat kampus kita,”
“Eh dia ada kat kampus? Dia siapa?” Wani pelik.
“Entah. Selama ni tak pernah nampak pun,” Meera menjawab.
“Kalau tak suka kau ignore je. Biasalah buaya,” Z mencelah.
“Masalahnya aku dah tipu dia. Tapi dia tetap ikut aku,”
“Tipu apa?” Wani bertanya.
“Aku kata nama aku Asyikin. Puan Asyikin,” Ketawa serentak.
“Kau ni betullah. Kalau dia nak berkenalan pun apa salahnya,”
“Z, aku tak teringin mamat macam tu. Lagipun tak minat cinta-cinta ni,” Meera mengeluh.
“Ala kau jangan cakap je. Tup tup esok memang betul kau jadi puan. Puan Meera Asyikin. Baru kau tahu langit tinggi rendah,” Z bercakap ala ahli falsafah pula. Meera ketawa.
“Mustahil okey,” Wani hanya tersenyum. Mungkin betul kata Z tu.

Xxxxx

“Ira, meh tolong abang,”
“Kenapa?” Meera melaung saja. Malas rasanya nak bangun.
“Ala, Ayin menangis. Nak susu agaknya,” Haire berjalan ke depan.
“Buatkan je susu botol untuk dia,”
“Amboi, anak kita mana boleh minum susu tepung ni. Sakit perut dia nanti,” Haire tak mahu mengalah. Meera masih leka.
“Ira! Cepatlah. Kesian Ayin,” Meera menekan button pause.
“Ira tengah tengok cerita ni. Alahai anak mama ni,” Ayin bertukar tangan.
“Cerita apa Ira tengok tu? Sampai tak nak berganjak. Dua jam dah abang balik tau,”
“Eh dah lama rupanya abang balik,” Sengih.
“Ira mana nak sedar. Duduk tengok cerita korea 24 jam,” Nada rajuk.
“Ala mana ada 24 jam. Nak solat, masak, kemas rumah lagi, jaga Ayin,” Leternya.
“Abang tahu. Tapi kalau dah anak nangis tak perasan. Susahlah macam ni sayang oi,” Haire geram.
“Okey, nanti Ira letak buaian Ayin kat sebelah. Senang nak dengar,” Ketawa Meera.
“Abang serius ni,” Meera mengangkat keningnya.
“Apa pulak abang ni? Apa salahnya nak tengok cerita?”
“Abang tak kata salah. Tapi dah terlebih fanatik pun susah jugak. Kesian abang tengok Ayin ni,” Haire meraup wajahnya. Sesal kemudian memang tak berguna.
“Abang, Ira jaga dia. Ira tak lupa tanggungjawab pun. Cuma tadi part best. Tu sayang nak pause,”
“Memanglah cerita cinta best. Lagi-lagi korea ni. Tapi ingat, awak bukan anak dara lagi. Awak ada suami, anak. Jangan terlalu seronok tengok sampai anak lapar pun tak nak peduli. Abang suka jugak cerita korea. Cuma nak awak beringat,” Ceramah bermula.
“Habis siapa yang pujuk Ira sukakan cerita cinta? Siapa yang asyik ajak tengok masa memula kahwin dulu? Siapa???” Meera terus berlalu dan mengunci bilik.

Xxxxx

Buat isteriku yang sedang merajuk,
Sayangku Meera, surat ini bukanlah bertujuan untuk mengeruhkan keadaan. Sayang, sebagai suami abang rasa tak salah kalau abang tegur kesalahan sayang kan? Tapi abang jugak minta maaf sebab puncanya dari abang. Abang salah.

Mula-mula abang bagi hantaran cd korea. Abang ingat lagi 5 drama sekaligus. Family abang geleng kepala je masa abang berkeras suruh letak kat dulang hantaran. Kesian sayang malu dengan tetamu yang datang. Sebab tak pernah dibuat orang.

Lepas kita sah suami isteri abang paksa sayang tengok cerita cinta sampai tengah malam. Walaupun abang tahu Ira tengah mengantuk sangat masa tu. Abang jugak beli TV LCD dan Astro Beyond sebab Channel lebih banyak dari biasa.

Abang kadang biarkan sayang tertidur kat sofa sebab nak tunggu ending cerita cinta tu. Maafkan abang sayang. Memang salah abang. Ira, jangan merajuk lama-lama abang rinduuuu…

Yang menanti di luar pintu,
Suamimu tercinta

Meera tertawa senang. Segera pintu dibuka. Bahagia milik mereka selamanya. Benarlah kata orang kalau benci jangan melampau nanti akhirnya jatuh suka. Meera yang dahulunya selalu mengatakan "I hate love story" bertukar kepada Meera yang fanatik dengan love story.

Nota Iffah: Entry ni khas untuk kakak, abang ipar dan anak buah aku. Cerita tak ada kaitan dengan diorang. Rekaan semata-mata. Semoga terhibur. Eh kenapa ramai tak online ni? Semua tak update blog hurm.

Ps: Dia tak layan cerita korea kononnya.

13 comments:

ijA said...

sebab nak sambut maal hijrah kot..tu ramai xonline g masjid ke..ehhee

Paris Lipton said...

elelele mcm cerita industan! ;p

Halimatun Sa'adiah said...

ptg td layan cite industan kt tv3 tu..
kachhak gile hero die..

Mrs. Lady's Stylo said...

Salam buat semua stylo ladies di sini! :)

Khas buat PENCINTA HANDBAGS!
Koleksi yg menarik & stylo serta tips2 berguna.

Kunjungi kami di http://mrsladysstylo.blogspot.com/

TQVM! :)

Nur Zulaikha said...

hehe..kenapa kalau cerita cinta mesti dikaitkan dgn cerita korea..tapi ade setuju jgk dgn pndgn ni..hehe..*sy lah tu..

Eza Boom Boom :) said...

Wahh, eza pun ada tengok citer hindustan yang I hate love story. Hihi. Secret garden, Eza tak sempat tengok.. Tak dapat diselamatkan, sebab laptop kena format. :(.Apa-apa pun, best cerpen nihh. Thumbs up, dear~~ Sweet laa, kalau main bagi-bagi surat ni..I like..^^

Suhaili Sarif said...

hahahahhahaa....simple cite ni
akak suka...ingatkan ada adegan ngorat2 td...
tetibe rasa nk layan drama korea..
sweeetttt dpt laki cmni tp mmg ssh la nk dpt laki suka korean drama kan.hehe

Nong Andy said...

Salam Cik Iffah :) best cerpen ni. Aku pon peminat secret garden & selalu terlalai nak buat kerja rumah bila dah pasang cd tu(Hubby bagi jelingan maut)tapi aku buat bodoh! hehehe..

tak hapdate blog sebab- xde idea & broand band x sporting.. :)

fRaMe+LenSeS said...

hihihihi. tettttt~~ :P

L said...

hahha. panjag jek citer dia.. huhu


jom bacer jup..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/11/belajar-dari-alam.html

siti said...

boleh tahan cerpen ni. idea ada. cuma sikit sangat olahan tu. melompat terus, macam ada intro, lepas tu terus ending, takde isi.

hope tak menyinggung author. just an honest opinion dari pembaca cerpen yang fanatik. :)

Farhan Hanif said...

nice...teruskan lagi...saya suka citer2 camni...hahaha

kiera'sakura said...

hahahaha... akak bukan fanatik cite cinta :)

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers