CORETAN TERBARU NADH

Think before speak

Sekali lagi Fasihah bagi aku idea menulis. Terima kasih. Kalau aku selalu jadi pencetus idea Nong Andy. Kira membantu para blogger. Hebat dunia blogging ni.

Ops aku nak cerita sikit pasal think before speak. Terkena batang hidung korang? Aku pun terasa. Aku selalu main cakap je. Suka hati mulut je. Tapi kadang memang ada yang terasa dengan mulut aku.

Contoh:
Aku: Orang mana?
Dia: Slim River, perak.
Aku: Tapi orang tak slim pun.

Sentap kan? Mulut aku dulu memang laser. Sampai ibu selalu bising. Tapi tu dulu. Sekarang aku jaga mulut. Jaga jari menaip. Risau. Setiap blogger berkemungkinan buat orang terasa. Mungkin akan mencetus kontroversi. Mungkin akan disaman. Mungkin akan dipenjara.

Macam-macam boleh jadi. Jadi sebelum sesuatu yang tak diingini jadi. Jaga mulut. Jaga hati. Jaga jari. Jaga iman. Pesanan dari aku kepada korang dan untuk aku juga. Muhasabah jom!

Ps: Dia ada masalah tapi aku tak boleh tolong. Hurm
Published with Blogger-droid v1.7.4

17 comments:

iz said...

erkk...
memang sentap kalau gitu..
slim x slim,bukan leh buat gurau2..
isy2..
kena kawal mulut ni..
muda je nak buat org lain terasa..

Eza Boom Boom :) said...

betul-betul.baik pkir dulu sebelum menyesal kemudian hari :)

QasehSuci said...

nasihat yg sgt berguna...

deen azmee said...

as-salam..

maceh chekgu atas nasihat yg diberi.. :D

Cik_Shiqah said...

hurm btol2!
jgn laser sngt berckp, yg boleh kecilkan hti org sbb nnti bnda tu mungkin jdi kat kita blik. siapa thu kan. Allah itu Maha Adil.

cik hijau purple VS nur faie said...

mult laser ?
yeah , CHP da ade gang .
~ memang slalu check dua tiga kali sebelum nak post kan sesuatu entry , takut ade bloggers yg trase . .

Gen2Merah said...

betul juga kan.. penah ada satu entri lama saya yang telah menyinggung perasaan sorg sahabat blogger..
pastu saya kena lebih berhati2 utk menulis.. biar utk kepuasan diri, juga utk keselesaan org lain..

maszull said...

assalamualaikum iffah...semuanya patut kena jagakan aset tu...:)

Nong Andy said...

er... a... (tak terkata-kata dan terus 'zip'kan mulut)

Rtp Farra Arisha said...

mama arisha kasi tau yang arisha pun agak mulut laser waktu kecil. hehehe, tapi sekarang sudah tidak..umur sudah meningkat and i'm getting bigger. so, i behave like normal human being :)

Lea Isnawi said...

betul tu
terlajak perahu buleh dinudur,terlajak kata, badan binasa

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

uish memang sentap mak kalau orang ckp mcm 2..
mulut laa benda y paling susah sekali nk jaga,

msredcheesecake said...

Mulut sape yg laser tu? Meh sini babab... Hheee...

Kerana mulut saja macam2 musibah boleh jadi... Hati2 guna mulut, jgn salahguna...

kiera'sakura said...

sbb tue akak klu marah suka diam.. takut terkeluar pkataan yg x sepatutnye.

Asyikin said...

heee, bila baca teringat entri yg baru taip tadi, simpan dalam draft je, takut nnt ada yang sentap mak nak =.='

Miss Xyz said...

yup, kita kne jge mulut.. fkir dulu sblm ckp, bkn main smbur aje kan? hehe

deno said...

betul3... deno rasa kadang2 lebih baik berdiam.. bimbang jugak org terasa... heeeee :)

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers