CORETAN TERBARU NADH

Perbandingan dua kisah berbeza

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Idea tercetus dari kispen ini. Apa entah yang merasuk aku sampai terhasilnya entry ni. Bukan apa. Kispen itu sangat menarik dan ending sendiri kena fikir. Hebat. Kagum sebentar.

Kisah satu: Manusia membakar kucing kerana benci. Benci dengan suara manja. Benci dengan bulunya. Benci dengan kehadirannya.

Kisah dua: Manusia membakar diri (baca: merokok) kerana suka. Inginkan kepuasan, kemachoan dan melunaskan kegundahan.

Apa beza dua kisah ragam manusia ni? Keduanya sama kejam. Sebab keduanya menzalimi mahluk ciptaan Allah. Renungkan!

Ps: Dia tak zalim.



17 comments:

Cik Pulau said...

ehmmm..
ai tak suka smokers...
kebanyakan member yang smoke bila dpn ai dia akan alih kat tmpat lain..sbb ai sembur je diorang kalau asap tu kena ai..huuu~

deno said...

gila ke apa bakar kucing!!!!! angin betul la bila ada jugak org mcm nie... biar allah membalas perbuatan zalim dia..

Raisya Haris said...

Manusia semakin kejam! T^T

Nong Andy said...

Benci org yg kejam kat kucing-coz aku cat lover :)

Aku memang tak suka smoker - tapi kalau dia adalah ahli keluarga.. aku terpaksa terima si smoker itu seadanya(refer to my bro!)

FasiHaH SupiaN said...

yes me too. I hv bad perception to smokers

JIJI YU said...

kita mmg zalim

aimie amalina said...

as d conclusionn
hehehehehe
jgn zalim
dgn sesiapapun, tambah2 diri sendiri!

mas saari said...

benci pada orang yang zalim pada haiwan..

L said...

im not a smoker.. so. love me..huhu

jom tgk falsafah ni kejap//
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/kekasih-hati.html

Sunah Sakura said...

menzalimi diri sendiri...

Eera Shera said...

manusia suka menyakiti dri sendiri

Bidadari Syurga said...

akak pecinta kucing... so sedikit sebanyak ambil masaa untuk baca atau membabitkan diri dengan kucing or so ever... hurmmm :(

fRaMe+LenSeS said...

tu dia. baek punya. ehehe. LIKE> :D

r-5 said...

huhu sangat nice perbandingan itu.. :) ni belh kasi idea untuk buat puisi ni.. hehe

Solihin Zubir said...

menzalimi diri sendiri lebih kejam dan laknat..

kiera'sakura said...

akak paling benci klu smoker yg hembus asap rokok kt muka org tue

EL MARIACHI said...

review kispen tuuu...wahhh..S7W mngembangkan lagi apa yang boleh di kembangkan...TQ review ye Iffah...

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers