CORETAN TERBARU NADH

Jika hati terluka

Aku tersentuh sebab kawan aku bertanyakan kat aku tentang hati. Bukan apa tetiba rindu zaman dlu. Rasa lain dulu dengan sekarang. Terima kasih sahabat atas mesej itu. Terharu.

Sahabat: Ipah, kalau terluka apa ubatnya?

Jawapan aku pendek je kat mesej. Biar aku jawab kat sini. Misal kata korang terhiris pisau. Pedih kan? Selalu orang akan lalukan dengan air. Ya memang pedih. Lepas tu orang akan balut supaya tak terdedah.

Macam tu jugak hati. Kalau sesuatu memedihkan hati, mestilah kita jauhkan ia dari terluka dan sakit lagi. Balutlah hati anda kemas-kemas. Jangan dekati sesuatu yang bisa melukakan.

Itu je cara nak ubati hati yang luka. Cara membalut itu terpulang. Sama ada anda balut dengan ayat-ayat suci al-Quran atau lain-lain cara. Apa yang penting lupakan soal hati yang terluka tu. Makin kita fikir makin sakit jadinya.

Kalau aku, aku akan menjerit sekuat hati. Takpun menyanyi. Memang orang kata mengadu kat Allah adalah yang terbaik. Cuma terpulang kat kita cara nak sembuhkan hati yang terluka. Tak ada paksaan. Sekian.

Ps: Kalau dia stress dia tidur takpun main game.
Published with Blogger-droid v1.7.4

9 comments:

chE's dAughtEr said...

kalau ira pom , mungkin suka jerit kuat2..

FaKArePa!n said...

o..camtu cranya

JIJI YU said...

hahaa..aku tido je

Enh Ear said...

zikir banyak2.. huhhu.. sakit nya hati terluka.. tapi lagi sakit kalo biar kan ia terluka

msredcheesecake said...

langkah pertama jgn benarkan hati kita terluka... kita tahu apa yg boleh melukakan hati kita. hati2 dgn perkara2 yg boleh melukakan

Niena Pengembara Ilahi said...

ubatlah hati yg terluka tu walau ianya amat pedih

fRaMe+LenSeS said...

betul tu jiran. setuju. jauhi sakit ati yang melukakan, lepas tu sembuh kannya. :D LIKE.

azmil said...

nyanyi karoke la syok...dan penuh kan hari anda dgn mcm2 keja baru boleh lupa...hehe

shahani... said...

saya suke menulis,mkn coklat,bz kan diri ngan novel klu saye stress....hehe...

:)

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers