CORETAN TERBARU NADH

Rentetan entry: Benarkah?

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Rujuk entry ini sebelum membaca seterusnya. Kahwin cepat cerai cepat? Inilah jawapan blogger lain.

"tak.. ada je kawan yg kawen awal sampai sekarang masih elok lagi. semuanya adalah jodoh~kita hanya merancang, Allah yg menentukan~ kalau pendek jodoh kita, berusaha macam mana pun nak pertahankan tetap tak akan dapat." Dhiera

"kalo dah berjodoh, insyaAllah kekal =)Lea

"hurm..tak tau la..tak kawen lagi..hehe" Hakim

"tak.. semua ini pasal jodoh.. dan juga perangai yang berkahwin tu.." Aiman

"tak jugak kot..jika patuhi rukun berumahtangga sebaiknya..saling lengkap melengkapi..insyaAllah bawa bahagia..eceh akak ni ckp mcm yer2..hehe diri sendiri pun blum ketemu" Kalam hati

"hehe,, lau jodoh tak kemana :)" Anak Murid

"haish..cepat kawin kena la jaga jangan bagi cepat cerai..aku tak setuju..hahaHJ gedik

"insyAllah tidak! akak kawin umur 23 tahun.." Kak Mas

"salam....kenapa jadi mcm tu...tapi x semua mcm tu cepat kahwin cepat cerai....contohnya mama sendiri jer...:)" Mama Zul

"hehe..kdang2 btul kdang salah..even org yg dah lama kawen pun masih nak cerai..tapi paling ramai orang muda la sekarang ni kawen muda, cepat cerai..hehe" Luqeem

"rasa that's depend atas pasangan terssebut... kalao kawin awal just semata2 nafsu baik tak payah...kawin nie perlu dengan rasa tanggungjawab sekali... that's why tak pernah fikir pasal kawin di usia muda ni..takot ase bila fikir pasal kawin.. sebab aku rasa tak layak lak nak berfamily... entah..Reen

"nawaitu, keredhaan, kesabaran, kesefahaman, ketaatan penentu kelamaan perhubungan." Mr Thinker

"Maybe x kot.. dia bergantung kepada setiap pasangan 2 sendiri cara dia manage umah tangga dia.. lau sama2 bertolak ansur dan saling setia, Insyaallah akan kekal selagi ada jodoh la.." Nazira

"ermm tak semestinya kan ..kdg2 yg kawin awal tu bahagia sampai akhir hayat ..so sebenarnya depend on pasangan dan individu tu juga .." Alif Haris 

Sebenarnya ada lagi yang komen. Tapi bukan pasal persoalan aku tu. Siapa suruh tak jawab soalan. Apa pendapat korang? Yelah dah kumpul pendapat rakan blogger. Aku teliti satu persatu. Saja aku abadikan dalam entry. Supaya korang pun boleh fikir mana yang baik untuk korang yang terasa nak kahwin tu.

Yang aku punya komen? Nantikan seterusnya. Aku tak ada mood nak mengarang lagi ni. Haha sebenarnya persoalan tu aku yang reka. Cepat kahwin cepat cerai. Point dah ada. Buatnya tak lagi. Nak kahwin awal ke tak rasa-rasa?

Ps: Dia tak nak kahwin awal.

18 comments:

aimie amalina said...

opah x cukup duet lagi
so x leh kawen awai..=p

Mr.Thinker@Ali said...

rugi tak kahwin awal. nanti dah tua, anak2 masih kecik lagi. kekeke. :p

terima kasih sbb sertakan saya. :)

sergeant keroro said...

nak kawen awal la, hehe :P

H.J said...

biasanya orang muda ni darah panas..masalah skit terus je naik angin..yang mangsa..isteri la..haha

deeya said...

erm ~ jap2 ! ngah fikir gak . nak kawen awal ke tak yer .. hehe ~

maszull said...

salam iffah...

wah cite best cam ni...satu isu yg menarik perhatian mama...

mama nak tunggu n3 seterusnya...:)

Sis-Lin said...

Alaaa kita terlepas nk komen entry tu...2 hari yg bizi dgn kawan dn berbuka di luar... :)

sama juga lbh kurang sama dgn kawin awal tu ke Iffah persoalannya?

wahida said...

eh, aku ada makcik kawin umur 18 tahun...alhamdulillah, hepi sampai sekarang..anak2 dah besar, dia still nampak muda...dah mcm adik beradik je...
tu yg best tu..

dear, tengs drop ur komen..awat tak follow sekali? huhu..

dah follow u sis...

Lea IsNaw! said...

eh eh komen ai ade kat situ..hehe

jom kawen jom

Alip Apai said...

saya x kawen lg tp based on kakak sya yg kawen awal..semuanya kena ada tolak ansur n kefahaman:)

JIJI YU said...

ko mmg dah kemaruk dah ni

Sunah Sakura said...

kalo boleh memang nak kawen awal...

el-janna said...

hhukk.. takot pulak nk kawen. byk cabaran kn^^

sifu im said...

ok nnti ko mengarang k..cepat kawen bukan cepat cerai la..klu kwen cpat,org ckp laki kwen dua..haha

Cik Bell said...

wahai cik Iffa..Kita hanya mampu merancang dan Allah menentukan.Sebenarnya terpulang pada diri masing2..Ada yg kawen awl bahagia smpai mati ada jugak yg kecundang..Tapi ada jugak kawen lambat tapi tak bertahan lama.Sebab tu lah Islam menggariskan tanggungjawab suami dan isteri agar rumahtangga bahagia dan mendapat berkat.Apa yang penting..solat istikharah dulu..Doa agar dipertemukan jodoh yang baik yer iffa..tapi kalau dah sampai jodoh..dah sampai seru..ehem2 je la yer..Ada yg merancang yg taknak kawen tapi tup2 dia yg kawen awl.Ada yg kata nak kawen umo doploh tapi dipenghujung 20 an baru bertemu jodoh..yang penting doa k..Adoii..ulas panjang pulak..nie pendapat je taw .:D

Diana @ bilakukatacinta said...

kalau dah kawen awal..tu ..teruskan lah kehidupan..pastikan persediaan mental dan fizikal.. bkn ape..umur muda ni sering dikaitkan dengan ketidakmatangan..berapa kerat sahaja yang matang pd usia 20 an? (bukan semata2 rupa matang tp pemikiran kalah budak tadika)ketidakmatangan ini akan menyebabkan masalah dlm rmhtngga bila masing2 mendahulukan emaosi dari akal... Bercinta..putus..itu mudah (walau derita)..berkahwin cerai (tak nampak mudah..dan sgt menderita)

Suhaili Sarif said...

hehe..akak la 2 yg xjawab soalan.haha

nak kahwin awal jugak tp calon xde :(

kalau kawin awal cerai awal
maknanya kawin lambat cerai lambat ke?hehe

ok serius~~hmmm..ada betulnya jugak sbb bg yg cepat bosan, maybe 2 yg cerai berai sbb ada scandal or xpuas idup sndr
ape pun bergantung pada diri sndr pasangan masing2 nk idup rukun :)

Luqeem™ said...

klu nak kawen awal sma2 kena berdoa la. dan buat sesuatu prkara tu scra 'slow' jgn tergopoh gopoh, ptut yg cpat cerai tu..

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers