CORETAN TERBARU NADH

Dari Dapur Seri Iman 46

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Pengsan. Sejak bila aku rajin memasak ni? Sebenarnya macam ni. Kami teringin nak makan sotong sumbat. Tu dah telan. Kenyang =). Lepas tu beras pulut banyak lebih. Membazir pulak sebab dah rendam. Tiba-tiba adik kata seri muka nak? Aku? Pengsan. Mana pernah buat sebelum ni. Dalam hati MAT GEBU!

Terjah blog beliau mencari label kuih muih. Jumpa terus. Memang cantik sangat. Mampukah gambar aku punya kuih secantik itu? Buat dengan semangat. Ikut resepi betul-betul sekali teringat pewarna hijau tak ada. Nanti tak cantik. Terus ajak adik beli. Tinggalkan lapisan atas tu macam tu je. Dah beli. Warna cantik. Setengah jam tunggu tak keras-keras.

Dah cuak. Aku pun bancuh tepung campur dengan adunan yang memang dah tuang atas pulut dengan selamba. Aku belek balik resepi. Rupanya salah baca resepi. Patut 4 sudu bukan 1. Lain kali nak buat macam Adylah. Laptop sebelah dapur!

Okey aku kongsikan PCM punya resepi jelah. Tak ada beza pun. Cuma aku main letak je tepung jagung tadi. Tak kira berapa sudu pulak.


BAHAN LAPISAN BAWAH
300 gram beras pulut 

200 ml santan cair 
1 camca teh garam


BAHAN LAPISAN ATAS
300 ml santan
3 biji telur
6 helai daun pandan
185 gram gula pasir (Manis pulak)
3 camca teh tepung jagung (Patut 4)
3 camca teh tepung gandum (Patut 2 camca besar dan 1 camca kecil)
Pewarna hijau

1.Pulut tu terendam 3 jam je kot. Tu pun sekali santan. Ikut resepi mat gebu tak pun. Tapi pulut masih okey. Guna kelapa parut kurun ke berapa entah.
2. Loyang non stick dan boleh dibuka bahagian digunakan supaya tak melekat. Letak plastik kat bawah loyang. Sapu minyak atas plastik dan tepi loyang.
3. Toskan pulut yang terendam. Letak dalam loyang. Masukkan santan yang dah dicampur garam. Kalau guna loyang jenis ni memang santan akan terkeluar. Tapi sikit je, tak jejas pun sebab ada plastik=)
4. Kukus. Aku kukus 20 minit je dah masak. Terpulang pada koranglah. Tengok masak okeylah. Lepas tu gemburkan macam gembur tanah. Balik-balikkan. Masukkan santan sikit kalau nampak keras.
5. Tekan-tekan pulut sampai mampas. Aku guna pelecek buat cekodok pisang tu. Lapik plastik.
6. Kukus lagi 5 minit. Buat adunan yang warna hijau pulak.
7. Masukkan semua bahan. Kacau atas api yang perlahan.
8. Nampak kuah pekat sikit terus masukkan dalam loyang tadi. Tutup dengan aluminium foil supaya wap tak jejas permukaan kuih. Kukus 25 minit lagi.
9. Kalau nampak dah keras tu siaplah tu.
10.Tunggu betul-betulo sejuk baru potong. Tapi aku sejukkan dengan aluminium foil. Habis wap jatuh. Nampak tompok-tompok. Tak cantik dah!
ps: Tak sangka aku buat jadi. Cuma manis sikit. Terlebih gula tadi=P
Lembik sikit. Jadi ikut resepi PCM okey. Jangan ikut resepi aku.
Bukan sengaja nak bagi lembik. Salah tengok resepi. Tapi sedap jugak=) Jemput makan semua. Resepi dari blog DTS dan diubah suai. Malas nak taip bahan sebenarnya=P 

1 comment:

Sunah Mohammad said...

rajinnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers