CORETAN TERBARU NADH

Adat kahwin buang duit

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Sejauh mana kebenaran tajuk entri kali ni? Benarkah adat kahwin warisan turun temurun sebenarnya hanya membazirkan duit?

Sebelum aku beritahu sebabnya. Aku nak korang kerah otak fikir. Betulke adat kahwin hanya membazir? Takkan macam tu sekali tanggapan kita? Sila jawab wahai pembaca=)

Ps: Dia tak tahu pasal adat sangat.

19 comments:

mysara said...

jd mmbazir rasanya bila wt majlis sanding yg gilang-gemilang tu..

Nurul Syakira Zainal said...

Jom join my bloglist :
http://sayebuatblogini.blogspot.com/2012/01/bloglist-monster-rawr.html

Paris Lipton said...

dh org melayu beradat, adelah nmpk sket kite ni kturunan mlayu yg ade budaya tersendiri...ngeh3, cuma ramai ikut adat barat dh mlayu kite skrg...

Eza Boom Boom :) said...

jadi membazir bila terlampau nak grand-grand. Adat tak semestinya kita kena ikut. hee. Sekadar yang termampu pun dah memadai.

inapramli said...

akak dlu knnya phk lelaki dtg mrsk trus ayh kta btng.p2 kwin..mjls pn smple je.btw thanks cz sdi btndg ke blog akak ye TP XNK JD FOLLOWER AKAK KE?Supportla akak blgger baru.he2

Farhan Hanif said...

mmg membazir sekiranya dibuat di tempat2 mewah....=)

yana-feehily said...

membazir bila org dtg merisik nak buat kenduri, datang meminang kenduri lagi, nikah kompom la ada jamuan. Kawen lagi la gilang gemilang. Kan senang kalau sekali harung je...heh. (kalau pasangan dh saling kenal, kuar masuk umah macam umah sendiri)

Rozuan Ismail said...

adat kalau yg x bertentangan dengan syarak, ok je kalau dibuat. tapi biar bersederhana.itukan sunnah nabi bersederhana. pasti tak membazir.

mas saari said...

membazir kalau buat majlis yang meriah gila... pastu sewa baju, pelamin, katering semua nak yang mahal...

kalau bersederhana dan sekadar nak meraikan kesyukuran takpe!

msredcheesecake said...

Kalau nak ikut adat yg tak melanggar hukum agama, biarlah bersedarhana....

KaK LimAh Si SupiR said...

rase2 ny kalo d ikt kn sgt adat dgn bwat grand sgala bagai, memg laa byk hbs duit kot..kalo biase2 ok kot ^_^

kiera'sakura said...

pendapat akak...

membazir bila terlalu mengagungkan adat sehingga melupakan hukum...

cuba research balik kenapa islam x membenarkan bersanding? xnk ada percampuran antara lelaki dan wanita yg ajnabi. dan sebagainya lagi...

tapi cuba fikir dari segi laen pulak.. bersanding dgn pelamin yg gah.. pelamin tunang jer pown skang nie dh mkn belanja 700 ratus hinggit, blm lagi pelamin kawen.. dh abis kenduri 3 hari pelamin yg beratus2 hinggit tue owner die angkut balik..

kalau akak, akak lebih prefer abiskan dkt makanan untuk tetamu...

errr terpanjang lak... hihihihi

aimie amalina said...

kalau opah
adat tu sebenanye ada baiknya
kalau mengikut syarak la :)

sebab adat tu membentuk segala perjalanan proses nikah tu teratur (adat yang opah ase perlu jelah.hahaha)

tapi..manusia tu yg memilih utk berbazir2..Yg x patot melampo2, dilampokan, tu jadi bazir kot..

heee..pandangan saya :))

che`leen said...

rasanya x salah ikut adat melayu dulu2, tp skrang telah di`over`kan sehingga melampau, acara sanding yg gilang gemilang, jemputan sehingga beribu2 org, cenderahati yg sgt glamor...nak lain dpd yg lain, dulu bg bunga telur je..

reenapple said...

aku pun rasa macam tu.. membazir. tapi depends la apa yang dibelanjakan tu...

aku nak bagi komen lebih pom. tak boleh. aku tak kawin lagi.. hehehe

Hanie Dew said...

tak membazir kalau terlebih mampu. membazir dan sia sia kalau kurang mampu dan nak menunjuk nunjuk.

adat boel dikekalkan tapi berpada pada. jangan over sudah..

Nong Andy said...

yg pentingnya hubungan suami isteri itu HALAL! adat yg lain tu belakang kira.

kalau mampu nak grand2 tak kisahlah. Kalau tak mampu smpai hutang keliling pinggan tapi nak juga grand.itu riak je tuhan tak suka ye tak?

adat adatlah juga tapi ikut adat pun boleh buat simple kan.. :)

Cik Pulau said...

majlis kawen ai nanti.. nak buat biase2 je..
err..
bila nak kawenn pn xtau.. hahaha..:P

Ruzzezanie said...

nikah penting! kenduri? sekadar pemberitahuan pada sekeliling yang kita dah kawin cukup kot. tayah majlis gilang gemilang sgt. selepas kawin lg patut difikir rasanya..


* walau saya nampak moden, tapi saya nak majlis kawin saya sederhana je.bersanding? macam taknak je. kihkih

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers