CORETAN TERBARU NADH

Galakkan maksiat

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Susah bila jadi public figure. Ramai kenal. Ramai nampak. Ramai perasan. Bila salah sebut terus kena caci. Terus jadi isu. Tapi fahamkan apa yang dia nak sampaikan. Jangan terus judge orang tanpa usul periksa. Boleh jadi fitnah tu.

Kadang manusia memang suka fikir mudah. Padahal apa yang nak disampaikan itu adalah sebaliknya. Macam orang buat troll. Bukan suka-suka dia buat. Ada motifnya. Jangan senang-senang kata dia galakkan maksiat. Korang pun dah besar panjang. Boleh fikir. Apa maksud sebaliknya? Kenapa dia taip macam tu? Kenapa macam ni?

Kalau aku kata jangan korang nak buat jugakkan? Baik aku kata pergilah buat maksiat sana. Dapat berseronok. Ada orang belai dan blah blah blah. Adakah aku menyuruh korang buat maksiat? Dakwah ni mudah je. Tak payah nak rumitkan otak. Sendiri mau ingatlah bila orang buat ayat perli macam tu. Kemahiran menaakul takkan tak tahu?

Ps: Dia berduka lara. 

14 comments:

saya cello191 said...

da'wah biar b'hikmah...^^

Nurul Iman Rosman said...

Sape makan cili, dia lah terasa pedasnye. Tak gitu cik izzah? ;)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

pengaruh media yg slalu galakkan maksiat ni.. tgk kat tv tu, pelakon dok pegang tanpa batas, then kita kat rumah ni terikut la.. :(

Nong Andy said...

well said Iffah :)

ahsfantasy24 said...

betul,
kadang2 orang tak tahu nak beza itu
suruhan atau perli, tak faham bahasa
orang kata :)

shera haifa said...

diorang tak faham kias2 nie.. tapi kalau sound depan2 marah plak.. x faham laa

Paris Lipton said...

huhu xpela tegur menegur malan mulia kena plak dgn gayanya. eh mane de entry sepatah! ;p

EL MARIACHI said...

tegur makan dalam punyer...tu lah yang biasa ustaz Kazem dan ustaz Azhar pakai dalam ceramah/kuliah diorang..haha...

Gen2Merah said...

memang dasar manusia macam tu.. berbagai ragam berbagai aneka.. sabar saja laa..

p/s: Thanx Iffah,... nama sebenar saye dil. Just kol me dil je yaaaa... heehe (",)

reenapple said...

manusia suka judge book by its cover..=)

FasiHaH SupiaN said...

sabar2 :)

Woofer Storm said...

kalau dah keras hati,perli mcm mna pun tak kan sedar ni..hehee

#cian dia berduka kan?sabar je la^^

Mieza said...

Assalamualaikum Iffah, sentiasa mencuba untuk 'reads between the lines' dalam setiap ayat yang dibaca dan didengar.

~Budak Merah~ said...

betol2...kdg2 kite perli nak tegor, tp org x faham. Pastu kate kite mengumpat lak...huhu

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers