CORETAN TERBARU NADH

Tips muhasabah diri

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Mulakan pagi dengan muhasabah okey kan?

Biasalah kan manusia. Memang sokmo buat kesilapan. Kadang kita tak sedar. Kita rasa dah betul. Dah baik sangat. Tup tup mengundang kejengkelan hati orang lain. Jadi apa yang kita kena buat? Ya MUHASABAH DIRI. Kita bukan sempurna kan. Jadi eloklah bermuhasabah selalu.

Cara yang paling senang nak muhasabah diri ialah senaraikan keburukan dan kebaikan kita. Ops bukan kita yang senaraikan. Orang lain. Macam aku buat kat blog. One word to describe me. Jadi secara tak langsung kita nampak yang selama ni orang lain nampak kat diri kita.

Kalau tak nak macam tu pun, panggil seorang kawan. Yang rapat satu. Yang biasa satu. Suruh dedua buat senarai keburukan. Yang penting diorang kena jujur. Jangan sebab nak jaga hati. Kita pun kenalah berfikiran terbuka. Terima segala kritikan. Jadi apa tunggu lagi? Selamat mencuba=)

Ps: Dia baik.

12 comments:

iz said...

err...nak tau kelemahan diri berdasarkan pemerhatian org lain(pembaca blog)??
hurm..cadangan yg baik.. hehe

Jerr said...

memang susah nak senaraikan keburukan sendiri -sebab susah kita nak terima bahawa kita buruk .

panggil kawan yang kritik2 betul2 mesti boleh . Nanti barulah kita tau kan :)

happy new year

aimie amalina said...

senang nak buat tap ssh nak terima kan
tap kene terima gak
kalo bukn kite yg ubah, tak de sape bole ubah
kan2 kak ngah :))

Rozuan Ismail said...

aku ni selalu muhasabah diri.tapi mesti dtg jugak perangai lama.iman aku ni tak kuat la.

Nong Andy said...

Kadang kita tahu keburukan kita.. kelemahan kita. Kita maklum.. tapi dah jadi habit.. dah sebati dgn diri.. kadang kita berusaha mengubahnya.. tapi sekali sekala ia terkeluar juga.

contoh: mulut lazer tak bertapis!

kita cuba kawal mulut kita.. sekali sekala mungkin akan terlazer juga! kita memang insan biasa, mudah lupa mudah silap. mudah bangga diri..

Tapi macam kata pepatah.. kerana mulut badan binasa!

*setuju sgt dgn iffah!..Muhasabah diri selalu. itulah ubatnya :)

ijA said...

nak cuba buat jugaklah..

entri kita pun ada keburukan die..minta pandangan kawan-kawan blogger kita nanti..

Ain Dzaya said...

cuma satu je..
apa je..kene tahan ati terima segala kritikan..hehew

lieynanilaz said...

kalau nak buat begitu...kita pun kena kental untuk terima kritikan orang...

JIJI YU said...

one word to describe nesloo.blogspot

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

err...mmg bukan mudah.tp ia terbaik utk perbaiki diri

kiera'sakura said...

kalau akak pulak?

deno said...

deno banyak kelemahan diri, kalau nak senarai memang byk... huhu... deno kagum ngan ifah..! :)

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers