CORETAN TERBARU NADH

Perhitungan

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Apa yang aku nak menghitungkan kat sini ialah berbelanja dengan berhemah. Sekarang elaun sudah masuk. Korang yang baru dapat gaji kenalah buat belanjawan. Perkara utama berbelanja.

1. Asingkan duit mengikut kegunaan.
Contoh simpanan Asnb. Macam aku. Terus masuk dan pastikan tidak menggunakannya lagi. Penting!

2. Beli yang wajib.
Apa yang nak beli. Yang tak penting jangan beli. Selalu sangat ikut nafsu bila berbelanja.

3. Short listed.
Senaraikan yang mana nak beli je dulu.

4. Simpanan.
Simpan di mana-mana bank bergerak yang sukar di minta wang. Contoh kawan yang garang. Atau kakak yang garang. Atau masuk dalam bank. Kad bank bagi orang pegangkan.

5. Bahagikan duit mengikut bulan-bulan.
Oleh kerana wang sekaligus untuk 6 bulan. Jadi kena asingkan mengikut bulan. Supaya tak kering dikemudian hari.

6. Beli barang untuk Ibu Ayah.
Ini penting. Biar mereka senang dengan anak mereka. Nanti tak ada duit tak adalah rasa bersalah bila mintak.

Korang ada cadangan lain?

8 comments:

JIJI YU said...

aku tarok dalam tabung aji je..sebab aku tak leh nak cash out..

~..Lesung Batu..~ said...

setuju!~~lalalala

Salim Harmanain said...

sangat setuju..terutama untuk manusia boros seperti saya kehjeh :P

Rafidah Farhana said...

Setuju.. Cadangan lain tak ada.. Sebab dah biasa buat semua di atas :D

NasZ said...

setuju entry ni...kawal perbelanjaan itu penting..

minta tolong bagi pendapat bleh?

MOHD NASER.com

sergeant keroro said...

setuju!

p/s : kita serupa XD

FasiHaH SupiaN said...

keperluan vs kehendak

Atiqah Sa'ahiry said...

keperlun dulu yg penting..bru kehendak...

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers