CORETAN TERBARU NADH

Hukum merokok

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA kepada yang bukan beragama ISLAM
Ustaz Kazim Elias suruh rujuk Fatwa. Tapi ada yang kata Selangor dah mengharamkan rokok. Erm tak berani komen lebih. Ni nak share kesan rokok. Untuk kaum hawa dan anak.


Kesan Asap Rokok Terhadap Isteri Perokok Adalah : 
- Melahirkan bayi yang kurang berat badan 
- Melahirkan bayi yang tidak cukup bulan 
- Lebih terdedah kepada kanser 
- Mengurangkan kesuburan dan putus haid awal 

Kesan Asap Rokok Terhadap Anak Perokok : 
- Lebih mudah mendapat lelah 
- Mendapat jangkitan paru-paru 
- Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu 
- Mudah menjadi perokok apabila dewasa kelak

Ini baru kesan sebagai perokok pasif. Belum yang merokok. Perempuan kalau merokok orang kata tak sopan. Dah tu lelaki macho sangat ke? Dua-dua tak elok untuk kesihatan. Jangan kena reject dengan mertua sebab merokok sudah. Time tu maki hamun pun tak guna. Mestilah nak pilih suami yang sihat kan? Tak gitu wahai perokok?

2 comments:

cik saya said...

kesian mereka yang tak merokok. pun kena sama. lagi kejap bapa merokok sambil dukung anak. :(

mysara said...

wlupn mcm2 dh dkeluarkn, tp dorg tetap merokok..
ish..ntah la..xtau la ble nk sedar...

PERINGATAN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada yang bukan ISLAM.

1.Saya selaku tuan punya blog ingin menegaskan sebarang peniruan amat tidak digalakkan. Sebarang pengambilan info, sila kreditkan kepada blog ini.

2. Idea yang dicetuskan oleh saya hanyalah pendapat peribadi. Sekiranya anda tersinggung harap dimaafkan. Segala kesulitan saya memohon ampun dan maaf.
Daisypath Anniversary tickers